arslanagica most trebinje osvjetljenje (3).JPG

Arslanagića/Perovića most u Trebinju od večeras je i zvanično dobio osvjetljenje kakvo zaslužuje, a završetku radova i puštanju rasvjete prisustvovali su gradonačelnik Trebinja Mirko i idejni tvorac projekta i predstavnik izvođača radova inženjer Milan Kulić iz Beograda.

Ćurić je istakao da je jednom od simbola našeg grada ovim osvjetljenjem omogućen sjaj kakav je i zaslužio.

"Želim da se zahvalim gospodinu Kuliću koji je u rekordnom roku završio osvjetljenje mosta, ali i Hidroelektranama na Trebišnjici /HET/ koje su prepoznale ovaj značajan projekat za grad i obezbijedile finansijska sredstva za njegovu realizaciju", naveo je Ćurić.

On je istakao da će u narednim danima početi radovi na osvjetljenju Kamenog mosta, nakon koga će puni sjaj dobiti i most "Iva Andrića", dok će kod Arslanagića mosta biti postavljeni video nadzor, klupe i kante za smeće.

Inženjer Milan Kulić rekao je da je Trebinje veoma inspirativan grad i da iz tog razloga uopšte nije bilo teško projektovati osvjetljenje mostova, ali i drugih značajnih kulturno-istorijskih objekata.

"Ovaj most plijeni svojom arhitektonskom ljepotom, posebno lukovi koji mu daju posebnu dimenziju. Uradili smo kompletno osvjetljenje mosta i sa rasvjetom se može upravljati iz bilo kog grada u svijetu. Postavili smo četiri stuba sa po tri reflektora na svakoj strani mosta, dok su veliki lukovi osvijetljeni sa osam reflektora, mali lukovi sa po četiri reflektora, a najmanji lukovi koji su na zemljanom dijelu osvijetljeni su sa po jednim reflektorom", naveo je Kulić.

arslanagica most trebinje osvjetljenje (1).JPG

Osvjetljenje je od 2.700 do 3.000 kelvina, odnosno toplo bijelom bojom, gdje se jasno naglašavaju obrisi samog mosta odnosno njegovih lukova.

"Pješačka staza preko mosta je osvijetljena sa 23 rasvjetna tijela. Kompletna oprema za osvjetljenje mosta je od renomirane firme 'iGuzzini' iz Italije", dodao je Kulić.

Predstavnik investitora, preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici" Dragan Okuka rekao je da su radovi na sva tri mosta vrijedni oko 910.000 KM, a da je izvođač radova preduzeće "Fina Tehno LED" iz Beograda.

"Grad Trebinje je uradio kompletnu projektnu dokumentaciju, obezbijedio saglasnosti Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, izdao građevinsku dozvolu i finansira ugradnju video nadzora, dok je samo osvjetljenje mosta finansirao HET", naveo je Okuka.

arslanagica most trebinje osvjetljenje (2).JPG