Opera despot stefan2.jpg

U Kulturnom centru je u okviru manifestacije "Dani Svetog Vasilija" izvedena opera "Despot Stefan".

Opera govori o istorijskim ličnostima i događajima koji su u neposrednoj vezi sa srednjovjekovnom istorijom Stare Hercegovine i Zete, posebno važnim za utemeljenje kulturnog i nacionalnog identiteta u regionu.

Opera je prikazana u pet slika sa proznim djelovima kao u grčkoj drami koju izgovara Konstantin filozof.

Kompozitor opere Miroljub Aranđelović Rasinski je naglasio da je Despot Stefan bio izuzetan Srbin, jake duhovne kulture koji je učinio mnogo za srpski narod, ali da se o tome malo zna.

"On je imao tu nemanjićku liniju da se srpski narod čuva i očuva. Libreto je jako inspirativan i vidi se da je Zorica Kuburović prava Srpkinja. Despot Stefan je modernim jezikom bio prvi gradonačelnik Beograda. Ovo je njegov životopis u pet slika i on je bio velika inspiracija, ali se nažalost do sada niko nije bavio u muzičkom smislu despotom Stefanom", rekao je Aranđelović.

Opera despot stefan1.jpg

Pisac Zorica Kuburović, koja je napisala libreto opere, rekla je da je u pisanju teksta opere najinspirativniji dio života despota Stefana bilo njegovo zidanje Beograda.

"Svaki građanin Beograda morao je, da bi dobio dozvolu da se naseli u ovom gradu, da potpiše izjavu da će biti dostojan toga, da neće da psuje i da će pristojno da se ponaša. Dolazite do toga da je Beograd posvećen Bogorodici i građen je u slavu Boga na dar Bogorodici", rekla je Kuburovićeva.

Pored neosporne kulturne, opera “Despot Stefan” ima i istorijsku i identitetsku važnost za grad i region.

Operu su izveli renomirani operski umjetnici operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu: Milutin Jocić, bariton (Despot Stefan), Tanja Obrenović, Goran Krneta, Milica Strahinić, Sanja Simić, Aleksandra Stanković…, uz klavirsku pratnju pijaniste Narodnog pozorišta Beograd.

Opera "Despot Stefan" napisana je u okviru projekta Ministarstva kulture Srbije, a recenziju libreta opere 2019. godine priredio je blaženopočivši vladika Atanasije.