Jablanicko jezero.webp

Ogromnu površinu Jablaničkog jezera preplavile su alge, a iako se ista slika mogla vidjeti i prethodnih godina, ovog proljeća je količina algi ipak veća nego ikada.

Na fotografijama se mogu vidjeti velike smeđe mrlje koje su preplavile zelenu površinu ovog jezera. Riječ je o pojavi cvjetanja algi koja je primjetna posljednjih godina u Jablaničkom jezeru.

Amir Variščić, predsjednik Udruženja za zaštitu okoline "Zeleni Neretva", za "Nezavisne novine" je pojasnio da je u ovom slučaju zbog prezasićena vode fosfatima i nitratima došlo do masovne pojave algi.

"Cvjetanje algi nije toliki problem. Veći je problem uzrok nego posljedica, a pogotovo kada su velike količine pod algama, jer one prilikom cvjetanja direktno troše ogromne količine kisika iz vode, te tako ugrožavaju floru i faunu, te riblju mlađ kojima se ona hrani i sl.", ističe Variščić.

Kako kaže, to se uglavnom dešava zbog privrede, metalske industrije u Konjicu, a manjim dijelom i zbog poljoprivrednih nasada i vještačkih đubriva.

"Prošle i pretprošle godine je bio isti slučaj, i to u rano proljeće, kada je toplije, što dodatno pogoduje cvjetanju algi, ali nije bilo nikada u ovakvom obimu", naglašava on.

Da bi se to promijenilo, odnosno da bi se poboljšala situacija, kako navodi, može pomoći samo prevencija.

"Prije nekoliko mjeseci Vlada FBiH ponovno je donijela Uredbu o načinima i uvjetima otpuštanja otpadnih voda u recipijent, s tim da se već 16 godina donose te uredbe, svake tri do četiri godine. No, iako su te odredbe odlično napisane, ipak u posljednjem članku piše da za sva ona preduzeća koja još uvijek nisu u stanju osigurati vlastite prečišćivače, a što su dužna, ova uredba ne važi", objašnjava Variščić.

Pojašnjava da su njihovi prijedlozi u ove četiri godine da svaka firma umanji barem jednu trećinu zagađenja koja ispušta u vodotoke, međutim, navodi on, ti prijedlozi nisu uvaženi.

Prema njegovim riječima, u pitanju su ekonomski interesi, međutim, ističe on, niko ne razmatra zdravlje građana.

Podsjećamo, i ranije su mediji pisali o mrljama na Jablaničkom jezeru, i to prije dvije godine, kada se sumnjalo da je riječ o prisustvu naftnih derivata.

Tada su iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora pojasnili kako je uočena pojava uzrokovana povećanom biomasom algi. No, ni dvije godine nakon toga rješenje ovog problema se ne nazire.