Vaterpolo kvalifikacije1.jpg

Vaterpolo reprezentacija BiH U-19 osvojila je treće mjesto na kvalifikacionom turniru Grupe A koji se igrao u zatvorenom olimpijskom bazenu u Trebinju.

Nakon četiri odigrana kola konačna tabela izgleda ovako: 1) Francuska 12 bodova. 2) Češka 9 bodova 3) BiH 6 bodova 4) Velika Britanija 3 boda 5) Finska 0 bodova, a prve dvije reprezentacije plasirale su se na Evropsko prvenstvo koje će se od 1. do 9. septembra održati u Bugarskoj.

Nakon četiri dana kvalifikacionog turnira trener reprezentacije BiH U-19 Stevan Nonković bio je ponosan na momke koji su dali svoj maksimum.

"Pokazali su volju i želju i to je putokaz za budućnost svima u Vaterpolo savezu BiH. Probali i dali smo više od sebe i u ovom momentu ovo je naš maksimum. Kad sam počeo u februaru sa momcima da radim mislio sam hoćemo li dati bar jedan gol na turniru, a došli smo u situaciju da imamo dvije pobjede nad reprezentaciojama koje su daleko poznatije u vaterpolu od nas. Borili smo se sinoć i sa Češkom i nedostatak iskustva na velikim takmičenjima je presudio. Meni je bitno da su se momci pokazali kao pravi sportisti i da je početak priče koja će da živi. Ovo je za nas velika škola", rekao je Nonković.

Trener reprezentacije imao je samo riječi hvale na račun domaćina kvalifikacionog turnira.

"Zahvaljujem se Gradu Trebinju, gradonačelniku, JU Bazeni i ovakvo gostoprimstvo nisam sreo u mojoj karijeri koja traje 30 godina. I predstavnici ostalih reprezentacija imaju samo riječi hvale za boravak na jugu Hercegovine. Ovdje su uslovi fenomenalni i poželio bih da i VK 'Leotar' krene dobrim stopama", istakao je Nonkovič.

Među reprezentativcima BiH bila su i dvojica Trebinjaca i to Nikola Lješković trener VK "Leotar" kao pomoćni trener reprezentacije i igrač Gojko Janković.

"Iz ove utakmice protiv Francuske možemo da izvučemo dosta stvari. Rezultat jeste previsok za njih, ali mislim da treba da budemo ponosni što smo igrali sa njima. Oni su daleko spremniji fizički i uigraniji su i kondiciono su spremniji. Zadovoljan sam sa dvije pobjede", rekao je Janković.

Vaterpolo kvalifikacije2.jpg

U prvoj utakmici turnira BiH je pobijedila Finsku sa 20:10 (3:3, 4;2, 3:3, 10:2), u drugoj je poražena Velika Britanija sa 12:9 (1:3, 5:3, 2:1, 4:2), a u trećoj utakmici BiH je poražena od Češke sa 6:10 (1:2, 1:1, 3:3, 1:4).

U posljednjoj utakmici turnira reprezentacija BiH je izgubila od reprezentacije Francuske sa 4:19 (1:3, 1:4, 2:3, 0:9).

BiH: Hajrulahović, Glavić, Komarica, Mihajlović, Janković, Bjelica, Tešić 1, Hrković 1, Lagundžić, Hurko 1, Kočan, Kahrić 1, Jagodić. Francuska: Dervieux, Mathieu 1, Novaček 1, Laces 3, Reviers 3, Sire, Aron Mehdi 4, Adam Mehdi 1, Richard 3, Barnat 3, Pannetier, Volant, Voight.

Vaterpolo kvalifikacije3.jpg