pogrom-2004.jpg

Navršava se 20 godina od pogroma na Kosovu i Metohiji – nasilja Albanaca nad Srbima. Ubijali su ih na kućnom pragu, na stotine Srba je povrijeđeno. Protjerano je 4.000 Srba, uništeno više od 800 srpskih kuća i zapaljeno i uništeno 35 crkava i manastira.

Svega nekoliko godina nakon NATO bombardovanja i pogroma 1999. godine, uslijedio je novi pogrom Srba na KiM. Povod za dvodnevno nasilje Albanaca bilo je utapanje trojice albanskih dječaka u Ibru, za šta su albanski mediji, prenoseći zapaljive izjave tamošnjih političara, okrivili Srbe.

Prema albanskoj verziji događaja, dječaci su se 16. marta utopili u rijeci, bježeći od ljudi iz srpskog sela Zupče koji su na njih pustili pse. To je tvrdio čelnik lokalne podružnice kosovskog Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Halit Barani, ističući da je riječ o "napadu srpskih bandita".

Bijes Albanaca nije bilo u stanju da zauzda ni 19.000 pripadnika Kfora.

Od ranog jutra 17. marta krenuli su napadi na Srbe širom Kosova i Metohije: u Kosovskoj Mitrovici, Lipljanu, Obiliću, Zubinom Potoku, Lapljem selu, Čaglavici... Osim brojnih srpskih domova, rušene su i paljene srpske crkve i manastiri.

Istog dana u večernjim satima iz Unmika su demantovali optužbe da su albanski dječaci stradali bježeći od Srba. Kako je rečeno, nasilje na Kosovu bilo je unaprijed planirano, a komandant Južnog krila NATO-a okarakterisao ga je kao etničko čišćenje.

Povrijeđene su 954 osobe, među kojima 61 iz redova Kfora i 65 Unmikovih policajaca. Oko 150 Srba ozbiljno je povrijeđeno u svojoj kući. Zapaljeno još 90 aškalijskih kuća, kao i dvije albanske.

Protjerano je više od 4.000 Srba. Većina se, kao i oni protjerani 1999. godine, nikada nije vratila u svoje domove. Etnički je očišćeno šest gradova i devet sela.

Više od 800 objekata, uključujući 35 crkava i manastira, teško je oštećeno ili potpuno uništeno.

Prema procenama Unmika, u neredima je, na 33 lokacije, učestvovalo oko 60.000 Albanaca. Zapaljena su 72 vozila međunarodnih snaga.

Šezdesetak sati "visokog napona" na Kosovu okončano je pošto je NATO uputio pojačanja predvođena komandantom južnog krila te Alijanse, admiralom Gregorijem Džonsonom.

Prema izvještajima policije Unmika, u međusobnim obračunima međunarodnih policajaca i njihovih kosovskih kolega, nekoliko policajaca je ranjeno, ali motivi tih sukoba, ukoliko nije bila riječ o proizvodu opšteg haosa, nisu najjasnije rasvijetljeni.

Istovremeno, pokrenuta je serija političkih događaja, poput izvještaja specijalnog izaslanika šefa Ujedinjenih nacija Kaja Ejdea i opservacija zapadnih zvaničnika da je neriješen status bio jedan od ključnih pokretača nemira, što je četiri godine kasnije korišćeno kao jedno od objašnjenja za jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Pogrom su tada osudili Savjet bezbednosti i Evropska unija. Dvadeset godina kasnije nema ni glasa o eventualnim novim detaljima istrage, a organizatori nisu otkriveni.

Kako se martovsko nasilje nad Srbima nikada ne bi zaboravilo, u Gračanici se održava centralna ceremonija obilježavanja pogroma, pod nazivom "Pogrom - Nagrađeni zločin". U manastiru Gračanica održava se parastos, poslije kojeg je planirano otkrivanje spomenika ubijenima u pogromu, a zatim svečana akademija.

U Beogradu će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiti učenike osnovnih škola sa Kosova i Metohije.

Gledaoci RTS-a imaju priliku da od 21.00 sat premijerno pogledaju dokumentarni film "Dosije Kosovo - Pogrom", koji, prema riječima autora Slađane Zarić, prikazuje pravu istinu o tome šta se tog marta 2004. godine dogodilo u južnoj srpskoj pokrajini.