masline manastir tvrdos (1).jpg

Ruski naučnici sa Južnouralskog nacionalnog instituta dokazali su da je ekstrakt lista masline efikasan za liječenje dijabetesa tipa dva.

Naučnici su otkrili značajnu antioksidativnu i hipoglikemijsku aktivnost ovog ekstrakta zbog visokog sadržaja bioaktivnih jedinjenja, koja mogu da uspješno obnove tkiva pankreasa i drugih organa.

Naučnici Južnouralskog državnog univerziteta su, sa kolegama iz Malezije i Egipta, od listova masline sorte pikulj proizveli lijek za održavanje zdravlja tkiva tijela kod dijabetesa tipa dva.

Profesor na katedri za Tehnologiju i organizaciju društvene ishrane Al Suhajmi Azab rekao je da su histološki testovi pokazali da ekstrakt lista masline i lijekovi za snižavanje šećera uspješno oporavljaju tkiva jetre, bubrega i pankreasa, njihov rad približavaju normalnom stanju i zadržavaju njihove funkcije.

On je dodao da se ovaj aditiv pravi od nusproizvoda koji nastaju preradom maslina i maslinovog ulja i jeftiniji je u poređenju sa drugim proizvodima koji se nalaze na tržištu.

Naučnici koji su radili na ovom projektu planiraju da unaprijede proizvod kako bi mogao da se koristi i za normalizaciju nivoa holesterina, kao i u prevenciji Alchajmerove bolesti, prenosi "Rusija danas".

Dijabetes je ozbiljno hronično stanje koje nastaje kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili kada tijelo ne koristi efikasno insulin koji proizvodi.

Dijabetes tipa jedan uglavnom pogađa osobe mlađe od 30 godina i neophodna je upotreba insulina.

Kada je riječ o oboljelim od dijabetesa tipa dva, tijelo proizvodi insulin, a uz dijetu, lijekove i aktivan život nivo šećera može da se vrati u normalu i mogu se izbjeći komplikcije.

U skladu sa informacijama Svjetske zdravstvene organizacije, u posljednjih 40 godina broj oboljelih od dijabetesa porastao je četiri puta.