Kajakasi srbije u trebinju1.jpg

U Trebinju su na pripremama bili kajakaška juniorska i mlađa seniorska reprezentacija Srbije (U-23). Njih 41 su su svakog dana trenirali po dva puta, a prije njih je bila grupa od 28 takmičara Kajakaškog saveza Beograda.

Sportski direktor Kajakaškog saveza Srbije Slaviša Stajović je oduševljen gradom na jugu Hercegovine.

"Trebinje je naša tradicionalna baza tokom zime već šest godina. Osim vremenskih uslova koji su za ovo doba povoljni, Goričko jezero ima izvanredne uslove za trening, a naročito za mlađe kategorije je bitna prijatnost koja se osjeća od građana i svih ljudi na jugu Republike Srpske. Dan je bio ispunjen za naše reprezentativce i imali smo malo vremena za nešto drugo, ali svaki četvrti dan je bio slobodan i onda te trenutke treneri koriste da momcima i djevojkama pokažu prirodne ljepote, jer su svi treneri ovdje dolazili dosta puta", rekao je Stajović.

Srbija je u posljednjih nekoliko godina bila domaćin Svjetskog kupa, Prvenstva Evrope za juniore i mlađe seniore, Evropskog prvenstva za seniore, a pretprošle godine ponovo Prvenstva Evrope za juniore i mlađe seniore.

"Mi već imamo osam sportista za Olimpijadu, a to je najveći broj što se tiče pojedinačnog broja sportista u Srbiji. U maju nas čeka dokvalifikacija i postoji realna mogućnost da još dvojica momaka odu na Olimpijske igre. Sa nama je bio i jedan parakajakaš Strahinja Bukvić koji ima velike izglede da se po prvi put jeda plasira na Paraolimpijske igre", istakao je Stajović.

Prema riječima Sportskog direktora Kajakaškog saveza Srbije, momci i djevojke koji su bili u Trebinju su projekat za 2028. godine

"Prošle godine je jedna djevojka koja se pripremala u Trebinju ispunila kvotu za Olimpijske igre i to je još jedan dokaz o uslovima u vašem gradu. Nama puno znači kada u mjesto gdje idemo postoji kajak klub jer mnogo je lakše ljudima objasniti koje su naše potrebe vezane za trening. Goričko jezero nam pruža da po sedam kilometara veslamo u jednom smjeru i da grupi od 41 veslača sa četiri prateća čamca (četiri grupe trenera) niko nikome ne smeta. Široko je i dugačko je, a to je sve dobro za nas", rekao je Stajović.

Kajakasi srbije u trebinju2.jpg

Stajović je naglasio da Trebinje ima biser potencijal — Mariju Kurtović (2011. godište), člana Kajak kanu kluba "Trebišnjica" koja je prošle godine u Bačkoj Palanci, na državnom prvenstvu Srbije, osvojila zlatnu medalju u kategoriji MK1 2011.

"Ona je ubjedljivo pobijedila u trci, a ja bih želio da ona ili neko drugo dijete iz Trebinja jednog dana bude reprezentativac Srbije. Mislim da bi to bilo jako lijepo za Srbiju, ali i za kajakaše ovdje, da imaju mogućnost da u kvalitetnoj reprezentaciji i sa kvalitetnim takmičarima nastupe na najvećim svjetskim smotrama, a zašto ne i Olimpijskim igrama", zaključio je Stajović.