arslanagica most 1-min.jpg

Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ povjerile su renomiranoj beogradskoj firmi "Fina Tehno LED" izvođenje radova na osvjetljenju tri prepoznatljiva simbola Trebinja  - Arslanagića mosta, Kamenog mosta i Mosta Iva Andrića.

Radovi na osvjetljenju treba da počnu u drugoj polovini marta i na izvođaču radova je da u roku od osam mjeseci osvijetli mostove sa opremom jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača spoljne rasvjete i pratećih komponenti.

Prema riječima izvršnog direktora za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u Ilije Tamindžije, riječ je o projektima za koje je Grad Trebinje uradio projektnu dokumentaciju, a ovo preduzeće se obavezalo da obezbijedi finansijska sredstva, s obzirom na to da su u pitanju objekti na rijeci Trebišnjici.

"Ukupna vrijednost radova na sva tri mosta je oko 910.000 KM sa PDV-om. Radovi podrazumijevaju građevinske radove, postavljanje osvjetljenja renomiranog evropskog i svjetskog proizvođača, automatizaciju sistema rasvjete i druge prateće radove. U javnom tenderu smo tražili da izvođač radova obezbijedi petogodišnju garanciju na sve izvedene radove, ali i da iza sebe ima reference koje ga čine reprezentativnim u ovoj oblasti, jer je riječ o važnim projektima za Trebinje", naveo je Tamindžija.

Ilija tamindzija.jpg

Tamindžija je dodao da je ugovor sa izvođačem radova već potpisan i da će tokom druge polovine marta izvođač radova biti uveden u posao.

"Projekat osvjetljenja koji je uradio Grad bio je povjeren inženjeru Milanu Kuliću iz Beograda, koji ima više od 45 godina iskustva u ovoj struci i koji je radio na nekim od najvećih svjetskih projekata. Zajedno sa njim i njegovim timom na projektima je radio i stručni tim italijanske firme 'iGuzzini', što je posebno značajno jer je to jedna od najpoznatijih i najpriznatijih firmi iz oblasti spoljnog osvjetljenja u Evropi i svijetu", naveo je Tamindžija.

Inženjer Milan Kulić kaže da mu je posebna čast što će poslije tri godine rada na projektnoj dokumentaciji, tri mosta u Trebinju dobiti osvjetljenje kakvo i zaslužuju.

kameni most-min (1).jpg

"Ovo je za nas veliki projekat, izazov, iako smo uradili brojne druge projekte koji su bili višemilionske vrijednosti širom svijeta. Nigdje nisam vidio da na tako malom prostoru postoji ovoliki broj spomenika kulture od izuzetnog značaja. Moj tim je u saradnji sa predstavnicima Grada izabrao 17 lokacija na kojima smo radili kako bismo spremili glavni projekat njihovog osvjetljenja. Primijenili smo najbolju svjetsku tehnologiju i naš prijedlog je da se radi sa opremom renomiranih evropskih proizvođača, koji su dokazani u svom poslu i koji na svoju opremu nude višegodišnju garanciju", naveo je Kulić.

On je posebno oduševljen arhitekturom Arslanagića mosta i Kamenog mosta.

osvijetljenje spomenika kulture trebinje5.jpg

"To su djela vrhunske arhitekture jednog vremena koja Trebinju daju posebnu dimenziju. Možda ljudi koji ovdje žive to ne primijete kako to inače primijetimo mi sa strane, koji smo ovdje povremeno, ali ovaj grad ima dušu, bogato nasljeđe i istoriju koja ostavlja bez teksta. Drago mi je što su Grad i gradonačelnik Mirko Ćurić prepoznali potrebu da se spomenicima kulture da noćno osvjetljenje koje neće biti napadno i koje neće da štrči, već biti dopadljivo oku, a pritom će istaći ono što jedan takav objekat čini jedinstvenim i prepoznatljivim", naveo je ranije Kulić.

Prema njegovim riječima, sa svojim saradnicima je radio na više projekata u svijetu, a kao najznačajnije koji su realizovani na Balkanu ističe Stari grad Bar, Zlatibor, Manastir Visoke Dečane, Manastir Žiču, Beograd na vodi, a po blagoslovu patrijarha Porfirija nedavno su uradili i osvjetljenje Pećke patrijaršije, koja je pod zaštitom UNESKA.

"Sada radimo tri od 17 predviđenih projekata u Trebinju. Nadam se da će, nakon što odradimo mostove, na red doći zidine Starog grada, zgrada Muzeja Hercegovine i sat-kula, odnosno toranj za koji se vjeruje da je bio zvonik pravoslavne crkve", zaključio je Kulić.

most iva andrica-min.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je Grad, osim projektne dokumentacije, uradio i njenu reviziju, dobio saglasnost Zavoda za zaštitu kulturnog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i izdao građevinske dozvole, a sve sa ciljem da radovi budu izvedeni na odgovarajući način i da se nijednim dijelom samog izvođenja ni na koji način ne ugroze spomenici kulture.

Mirko curic.jpg

"Osim tri mosta, zidina Starog grada i zgrade Muzeja Hercegovine sa sat-kulom, urađena je i projektna dokumentacija za osvjetljenje objekata u ulicama Vuka Karadžića, Jovana Dučića i Njegoševoj te Katedralne crkve, Sabornog hrama, Spomenika braniocima Trebinja, Osman-pašine i Careve džamije", istakao je Ćurić.

On je kazao da vjeruje da će ovim projektima Trebinje dobiti sasvim novu noćnu sliku.

"Veliki broj naših sugrađana je u proteklom periodu predlagao da osvijetlimo mostove. Ovaj posao smo počeli još 2021. godine, ali je trebalo vremena da se projektna dokumentacija uradi u potpunosti i da se dobiju sve neophodne saglasnosti. Vjerujem da će mostovi novi sjaj dobiti tokom ljeta, a da ćemo u narednom periodu zajedno sa elektroenergetskim sektorom uraditi i projekte osvjetljenja zidina Starog grada, ali i ostale projektne zadatke", naveo je Ćurić.

osvijetljenje spomenika kulture trebinje1.jpg