it.jpg

Tehnološke kompanije ukinule su ove godine 34.000 radnih mjesta reorganizujući svoje radne resurse kako bi ulagale u nove oblasti poput generativne vještačke inteligencije.

"Microsoft", "Snep" "Ibej" i "Pejpal" od početka januara ukinuli su na stotine ili čak hiljade pozicija, navodi veb sajt "Lejofs" koji prati opadanje u industriji.

Trendu otpuštanja ove godine priključilo se 138 tehnoloških kompanija.

Gubici su, ipak, manji od početka 2023. godine kada su velike tehnološke grupe, uključujući "Metu", "Amazon" i "Microsoft" ukinule brojne pozicije nakon prekomkernog zapošljavanja tokom pandemije.

U tehnološkom sektoru prošle godine je ukinuto 263.000 radnih mjesta, pokazuju podaci "Lejofsa" na koje se poziva "Fajnenšel tajms".

"Tehnološke kompanije su procjenjivale svoju radnu snagu i zaključile da bi, kada bi imale manje organizacije kojom bi se bavile, mogle da učine još više", navodi za "Fajnenšel tajms" analitičar Džefri Brent Til i dodaje da će se otpuštanja nastaviti i da može biti gore.

Vanredni profesor menadžmenta Danijel Keum kaže da kompanije ponovo procjenjuju koje su im prioritetne oblasti za ulaganja i smanjuju broj pozicija u skupim odjeljenjima, navodeći primjer "Amazonove" platforme za video-strimovanje "Tvič" koja je ove godine ukinula na stotine radnih mesta.

"Amazon", "Microsoft", "Meta", "Alfabet" i servis za striming muzike "Spotifaj" su kompanije koje su najavile planove za postizanje takvog balansa ove godine, prenosi "Raša tudej".