recept za caj za kasalj1.jpg

U sezoni respiratornih infekcija, mnoge ljude muči suvi kašalj. Uporan i dosadan, prosto vam ne da mira. Najpoznatiji srpski travar Momčilo Antonijević otkrio je kako uz pomoć ljekovitih biljaka da pobijedite suvi kašalj.

On je na svom Instagramu podijelio snimak u kojem je detaljno objasnio koje biljke pomažu u liječenju suvog kašlja i kako da pripremite čajeve.

„Ako vas muči suvi dosadni i nadražajni kašalj koji traje danima i nikako da prestane biljke mogu da pomognu, ali je jako važno da znate koje biljke da upotrebljavate i kako da ih upotrebljavate i možda najvažnije kojim redoslijedom“, započeo je svoje izlaganje travar.

On je naglasio da se razlikuju čajevi koji se piju ujutru i uveče.

„Ujutru i preko dana trebalo bi da pijete kombinaciju listova lovora. Na pola litre vode treba vam pet listova lovora. Treba vam jedna supena kašika cvjetova jagorčevine i jedna supena kašika cvjetova miloduha ili izopa. Lovor stavite u hladnu vodu, dakle pola litre vode, pet listića lovora. Pustite da to provri zatim da malo vri, minut-dva, a nakon toga dodajte jagorčevinu, te pustite da i to baci ključ. Skinite sa šporeta, ubacite miloduh koji svoju ljekovitost duguje prvenstveno svom dragocjenom eteričnom ulju. Ne bi bilo dobro da ono ispari, dakle, ne kuva se“, kaže Momčilo Antonijević.

On dalje navodi da kada skinete sa šporeta, onda dodate miloduh, to sve to promiješate, poklopite i ostavite da odstoji.

„Nakon toga, čaj procijedite i pijte u toku dana u više manjih doza. Po želji možete da ga zasladite medom, a uveče ukoliko vam kašalj ne dozvoljava da spavate onda se koriste druge biljke“, objašnjava on.

Zatim je objasnio da korijen bijelog sljeza treba da se priprema isključivo na hladno.

„Jednu kafenu kašičicu korijena bijelog sljeza prelijte sa 2 dcl vode. Ostavite da odstoji 2 sata, nakon toga dobijete tečnost koja je žućkaste boje. Nema neki pretjerani ukus, ona je sluzava. Tu tečnost procijedite, korijen bacite i onda pustite da se ta tečnost zagrije. Ubacite na jednu šolju čaja od bijelog sljeza, pet listića bršljana, to treba da vri i nakon minut skinite sa šporeta. Ostavite da se prohladi jedno 20-ak minuta, pa procijedite i pijte“, kaže travar.

recept za caj za kasalj2.jpg

Kako kaže, ovaj čaj zahvaljujući sluzima i saponinima iz bijelog sleza i iz bršljana, pomaže u smirivanju nadražajnog kašlja.

„Više se nećete buditi u toku noći od napada kašljanja“, rekao je Antonijević.

Ujutru i preko dana lovor jagorčevina i miloduh, uveče bijeli sljez i bršljan, zaključuje Momčilo Antonijević.