Ivana tabakovic.jpg

Bilećanka Ivana Tabaković spojila je u jedno dvije velike ljubavi, planinarenje i trčanje, a savladavši prestižni atinski maraton ispunila je želju iz djetinjstva i još jednom dokazala da granice postoje samo u glavi.

Više od deset godina aktivno se bavi planinarenjem, osvojila je mnogobrojne vrhove u regionu, ali u Evropi i na tome ne planira da se zaustavi.

Ipak, u posljednje vrijeme, kako kaže za “Glas Srpske”, fokusirana je na trčanje u čemu svakodnevno uživa, a u glavnom gradu Grčke nedavno je istrčala svoj prvi maraton.

 - Prije toga sam istrčala pet polumaratona. Od malih nogu sam željela da istrčim tu dužinu od Maratona do Atine, pripremala sam se od avgusta prošle godine i uspjela sam da 42 kilometra istrčim za četiri sata i 20 minuta, čime mogu biti zadovoljna. Trčati u mjestu gdje su rođene Olimpijske igre je neopisivo - kazala je Tabakovićeva.

Ipak, ono po čemu je ova djevojka došla u žižu interesovanja ne samo naše nego i svjetske javnosti je događaj od tačno prije osam godina kada je pala sa vrha Orjena i gdje je borba za njen život trajala više od 15 sati.

- Sjećam se da je bilo hladno, snijega nije bilo puno ali je bio led, u povratku sa Orjena sam pala, tačnije sa vrha. Sa 1.894 metra nadmorske visine  poklizala sam se niz liticu nekih 200 metara, a ove detalje su mi pričali planinari koji su bili sa mnom, jer se toga i ne sjećam - rekla je Tabakovićeva.

Tada je izgubila pamćenje, ali želja za osvajanjem novih vrhova i strast prema planinama nije nestala.

- Ničega se ne sjećam, prvo sam prebačena u najbližu zdravstvenu ustanovu u Meljinama, nakon toga u Risan, Trebinje pa u Banjaluku. Imala sam povrede baze lobanje, karlice i karlične kosti, te promrzline na rukama i nogama. Ipak, sve je to iza mene i što je najvažnije sve se dobro završilo, tako da idem u nove pobjede i osvajanja - rekla je Tabakovićeva.

Prema njenim riječima, puno prijatelja stekla je kroz planinarenje, a kao dijete maštala je da hoda po vrhovima planina, što joj se i ostvarilo.

- Volim uzbuđenja, strast i adrenalin, to je moj hobi, ali je postalo i način života i odmor bez koga ne bih mogla zamisliti sebe - kazala je Tabakovićeva.

Član je trebinjskog Planinarskog društvom “Vučji zub”, učesnik brojnih izleta, a njeni najveći uspjesi su odlazak na Alpe i osvajanje najvišeg vrha Austrije.

- Uspon na Alpe se pamti, jer je bio izazovan i težak. Krenuli smo sa 1.300 nadmorske visine i u jednom danu smo se ispeli na taj vrh koji je visok skoro 4.000 metara. Pogled sa vrha je bio veličanstven i može se samo doživjeti - rekla je Tabakovićeva.

Lijek za dušu

Ivana Tabaković radi u bilećkom vrtiću kao vaspitačica, što je, kako ona ističe, lijep posao, ali i naporan pa joj poslije radne sedmice treba aktivan odmor.

- Planina me vraća u život, lijek je za dušu i tijelo, a rasterećuje me i daje dodatnu snagu. Jednostavno, čini me jačom - rekla je Tabakovićeva.