Brato pavlovic knjizevno vece1.jpg

U Muzeju Hercegovine u Trebinju, priređeno je emotivno veče, omaž posvećen Vlastimiru Bratu Pavloviću, trebinjskom pjesniku i novinaru, kojim je obilježena i 95. godišnjica od njegovog rođenja.

U bogatom programu učestvovali su brojni Trebinjci, prijatelji i poštovaoci lika i djela Brata Pavlovića: Milana Babić, Petrica Dučić, Olgica Cice, Momir Brkić, Jefimija Ot, Ranko Slijepčević, mr Jelena Glušac i Aleksa Antelj.

Profesor Milana Babić, jedan od organizatora ove večeri kaže da je glavni cilj bio da sve ljude malo bolje upoznaju sa likom Brata Pavlovića i da naprave pravu 'trebinjsku priču'.

„Veče smo počeli poznatom pjesmom Ranka Slijepčevića – 'Trebinjska', zatim smo imali kazivanje od Ljubiše Anđelića o Bratu Pavloviću, koji je bio njegov prijatelj, a ostatak programa smo posvetili tome da približimo svima lik Brata Pavlovića, koji je ovaj grad obilježio i zadužio na mnogo načina. Nažalost, još uvijek trebinjska mlađa populacija nije dovoljno upoznata sa njegovim likom. Moram istaći da je Petrica Dučić odradila ogroman posao kada je riječ o organizaciji i pripremi ovih fotografija, pozvala je i Bratovu djecu, koja su večeras, ovim povodom, došla iz Sarajeva. Ovo večeras je jedna uobličena priča o čovjeku koji se družio sa Stevanom Raičkovićem, sa Miljkovićem, koji je 'izgorio' pjevajući svoje pjesme i nadam se da će ova manifestacija postati tradicionalna u Trebinju“, rekla je Babić.

Mihajlo Mićo Pavlović, sin Brata Pavlovića zahvalio je svima koji su večeras učestvovali i dodao da je ovo za njega bilo veoma emotivno veče.

„Supruga me je pitala zašto nisam ustao da nešto kažem, jednostavno nisam imao snage. Ja nisam umjetnik riječi, kao što je Brato bio, i nakon ovako lijepe večeri samo mogu izraziti veliku zahvalnost svim akterima i Trebinjcima koji su došli, a posebnu zahvalnost dugujem organizatorima, prvenstveno Petrici Dučić koja je bila inicijator svega ovoga“, rekao je Pavlović.

Brato pavlovic knjizevno vece2.jpg

Trebinjski novinar i pisac Ljubiša Anđelić kaže da je Brato Pavlović bio njegov veliki prijatelj i komšija.

„Najviše smo se družili u kafani. Brato je bio jedna fina duša, ali je, nažalost, rano umro“, dodao je Anđelić.

Vlastimir Brato Pavlović rođen je u Trebinju 1928. godine. Školovao se u Trebinju, Mostaru, Sarajevu i Beogradu. Jedan je iz prve generacije bosanskohercegovačkih novinara i književnika nakon Drugog svjetskog rata. U Trebinju je radio kao glavni urednik Glasa Trebinja.

Umro je 1974. godine, u 47. godini života, od srčanog udara u Sarajevu. Sahranjen je u rodnom Trebinju. Objavljene su mu zbirke pjesama „Sjećanja“, „Ravnica neba“, „Virovi“, „Devojčica postupaka“ i „Panika ogledala“, zbirke pjesama za djecu „Srebrni vodopad“ i „Zvon-zvonke pjesme“, te proza za djecu „Skok sa kule“ i „Prvi lov“.

Brato pavlovic knjizevno vece3.jpg