Brato pavlovic.jpg

U Muzeju Hercegovine u Trebinju, sutra će biti održano veče posvećeno Vlastimiru Bratu Pavloviću, trebinjskom pjesniku i novinaru.

Program predstavlja omaž Bratu Pavloviću i njegovom stvaralaštvu, a ovo je ujedno i obilježavanje 95. godišnjice od njegovog rođenja.

U programu učestvuju: Ranko Slijepčević - „Trebinjska“, Jefimija Ot -  „Vijenac lovora za pjesnika“ I dio i „Vijenac lovora za pjesnika“ II dio (Ljubiša Anđelić), Milana Babić - O Pavlovićevoj poetici i Riječ -dvije o Petrici Dučić, Momir Brkić - „Šemsa“ (Brato Pavlović), Mr Jelena Glušac, klavir - „Tango“ A. Piazzolla, Olgica Cice - O poeziji za djecu Brata Pavlovića, „Bratu Pavloviću ( pjesniku)“ i Epitaf na grobu Brata Pavlovića, Petrica Dučić - Priča o fotografijama i Aleksa Antelj - „Iz Ruskog cara“ ( Brato Pavlović).

Vlastimir Brato Pavlović rođen je u Trebinju 1928. godine. Školovao se u Trebinju, Mostaru, Sarajevu i Beogradu. Jedan je iz prve generacije bosanskohercegovačkih novinara i književnika nakon Drugog svjetskog rata. U Trebinju je radio kao glavni urednik Glasa Trebinja.

 U Sarajevu se bavio novinarstvom i bio član redakcije u Glasu pionira, Omladinskoj riječi, Radio Sarajevu i Večernjim novinama. Početkom pedesetih godina odlazi u Beograd gdje prvo studira na Visokoj novinarsko-diplomatskoj školi, a potom prelazi na Odsjek za književnost i jezik Filozofskog fakulteta.

Umro je 1974. godine, u 47. godini života, od srčanog udara u Sarajevu. Sahranjen je u rodnom Trebinju. Objavljene su mu zbirke pjesama: Sjećanja, Ravnica neba, Virovi, Devojčica postupaka i Panika ogledala, zbirke pjesama za djecu: Srebrni vodopad i Zvon-zvonke pjesme, te proza za djecu: Skok sa kule i Prvi lov.

Njegove pjesme uvrštene su 1976. godine u „Antologiju poslijeratne bosanskohercegovačke lirike“, Ivana Kordića, kao i u zbirku „Vrt divljih ruža - poslijeratno bosansko-hercegovačko pjesništvo“, Josipa Ostija 1989. godine.

Početak je u 19 časova.