Fudbalska selekcija srbije.webp

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo nakon 24 godine iako je posljednji meč kvalifikacija odigrala 2:2 protiv Bugarske u Leskovcu.

Srbija je mnogo bolje otvorila utakmicu i imala nekoliko odličnih napada u meču u kojem joj je bio potreban samo bod da bi obezbijedila plasman na prvenstvo Starog kontinenta koji se sljedeće godine igra u Njemačkoj.

Takvu igru "orlovi su krunisali golom Miloša Veljkovića u 17. minutu. Štoper Verdera se najbolje snašao poslije kornera i gužve i sa pet metara poslao loptu udarcem glavom u mrežu Bugara.

Srbija je mogla do 2:0 u 21. minutu, ali je udarac glavom Aleksandra Mitrovića sa desetak metara odlično odbranio golman gostiju Daniel Naumov.

Bugarska je mogla do izjednačenja u 28. minutu, ali je kapiten Kiril Despodov pogodio prečku i stativu udarcem sa dvadesetak metara. Golman Bugara Naumov spriječio je Filipa Kostića da duplira prednost Srbije u 35. Minutu i na odmor se otišlo sa 1:0.

U drugom poluvremenu gledali smo pravi sunovrat srpskih fudbalera.

Bugarska izjednačuje u 59. minutu. Katastofalna igra Srbije je kažnjena nakon početničke greške Kostića koju kažnjava Rusev odličnim udarcem sa 10-tak metara.

Skandlozna igra Srbije u drugom dijelu je kažnjena od strane upornih Bugara. Ispala je kompletna odbrana "orlova", pa je Despodov od centra išao sam ka golu Srbije i lako savladao Milinković-Savića.

Šest minuta kasnije Vlahović je postigao gol za Srbiju koji je poništen zbog ofsajda.

U 82. minutu centaršut Dušana Tadića bio je odličan i lopta je završila na petercu, gdje je precizan za 2:2 bio Srđan Babić, inače rođeni Banjalučanin.

Srbija je tako osvojila bod u Leskovcu i plasirala se na prvi Euro nakon 2000. godine koji se tada igrao u Belgiji i Nizozemskoj.

U drugom meču grupe G Mađarska je u Budimpešti pobijedila Crnu Goru 3:1 i time potvrdila već osiguranu vizu na Euro.