Smrznuto meso.webp

Pronašli ste u zamrzivaču meso koje tu stoji već duže vrijeme pa ste odlučili da ga iskoristite kako biste spremili obrok, no niste sigurni da li ga smijete koristiti? Odlučili smo provjeriti koliko dugo meso može biti zamrznuto te vam u nastavku donosimo sve pojedinosti...

Da li se smije jesti meso koje je zamrznuto nekoliko godina?

S obzirom na to da zamrzavanje zaustavlja razvoj bakterija, teoretski se sve namirnice mogu čuvati u zamrzivaču na neodređeno vrijeme bez rizika po zdravlje. Sirovo ili kuvano meso koje je zamrznuto nekoliko godina ostaje bezbjedno za jelo i ne predstavlja opasnost od trovanja hranom, ali samo ako se preduzmu određene mjere predostrožnosti za njegovo skladištenje.

No, što je meso duže zamrznuto, to će više imati tendenciju da izgubi svojstva, pa tako zamrzavanjem mesa na nekoliko godina rizikujete da se promijeni njegov ukus, tekstura i nutritivne vrijednosti. Zbog svega toga što duže čekate meso će nastaviti da se kvari, čak i kada je zamrznuto.

Da bi se ova pojava smanjila i samim tim očuvala svojstva mesa što je duže moguće, najbolje je da se meso zamrzne istog dana kada je kupljeno i da se stavi u hermetičku kesu, u kojoj ne bi trebalo da bude vazduha.

Sve u svemu, moguće je jesti meso koje je zamrznuto godinu ili dvije bez rizika po zdravlje ako su uslovi skladištenja optimalni, međutim uprkos svemu tome njegova svojstva će vjerovatno biti izmijenjena.

Koji je idealan rok trajanja mesa u zamrzivaču?
Iako smo već naveli da meso može stajati zamrznuto i duži period, ipak postoji "idealan" rok trajanja u zamrzivaču prema vrsti mesa.

Evo koliko možete optimalno držati meso u zamrzivaču prema vrsti:

* jagnjetina ili teletina - osam mjeseci

* govedina - četiri mjeseca

* mljevena govedina - tri mjeseca

* meso peradi (piletina i ćuretina) - šest mjeseci

* svinjetina - šest mjeseci

* šunka/kobasica - dva mjeseca

* meso divljači - osam mjeseci

*kuvano meso - dva do tri mjeseca

Ipak, imajte na umu da se navedeni rok trajanja može razlikovati u zavisnosti od prirode smrznutog mesa, ali i od njegovog pakovanja, pa npr. ako je meso umotano u voštani mesarski papir, stiropor ili labavu plastiku, ono nije dobro zapečaćeno. U tom slučaju se preporučuje da ga ostavite u zamrzivaču najviše dva mjeseca.

No, ako se meso čuva u hermetički zatvorenoj vrećici za zamrzavanje i ako ste uspjeli da izbacite vazduh prije nego što je zatvorite, preporučljivo je da ga konzumirate do šest mjeseci nakon stavljanja u zamrzivač.

Ako je ipak meso upakovano u vakuumu, ono ima najbolje uslove za čuvanje jer ga kao takvo možete ostaviti 12 mjeseci u zamrzivaču bez ikakvih promjena.

U svakom slučaju imajte na umu da što prije pojedete meso koje ste zamrznuli, manja je vjerovatnoća da ćete vidjeti da gubi svoj originalni ukus i teksturu.

Kako pravilno odmrznuti meso koje je bilo zamrznuto godinu i više?
Savjetuje se da nikada ponovo ne zamrzavate meso koje je već bilo zamrznuto. Naravno, ovo je najvažnije pravilo za izbjegavanje potencijalno ozbiljnog trovanja hranom usljed rasta broja bakterija koji se ubrzava nakon odmrzavanja.

Svakako nemojte jesti smrznuto meso kojem je istekao rok trajanja, jer će se patogene bakterije koje su se počele razvijati nakon isteka roka trajanja mnogo brže razmnožavati tokom odmrzavanja, pa tada povećavate rizik od trovanja hranom.

Da biste jeli meso koje je bilo zamrznuto nekoliko mjeseci ili godina, temperatura vašeg zamrzivača treba da bude između -18°C i -24°C. Zamrzavanje ne uništava bakterije prisutne u mesu, samo zaustavlja njihov razvoj kada temperatura dostigne ekstremno negativne temperature.