Mia medakovic topalovic1.jpg

Osnivač i glavni urednik internet magazina "Refresh Your Life" Mia Medaković Topalović je boravila u Trebinju.

Ovaj regionalni magazin je skoro osam godina u onlajn svijetu i bavi se lifestyle&mindstyle za urbanu ženu i muškarca, a fokus je na duhovnosti, ličnom razvoju, umjetnosti, kulturi, modi, ljepoti i intenzivno prati kulturnu scenu i savremeno slikarstvo u Srbiji i regionu.

Miina osnovna ideja nakon povratka iz Frankfurta bila je da na jedan drugi i savremeniji način pokrene žene na Balkanu i da se izađe iz matrica naših majki, baka, prabaka i da žene žive drugačiji, slobodniji i jednostavniji život na Balkanu.

"Mene zanima Balkanka, a živjela sam na relaciji Firenca-Frankfurt i onda sam shvatila da je Evropljanka dosta životnija, slobodnija, nezavisnija. Na Balkanu je i dalje patrijarhat u nekim segmentima i voljela bih da i naša žena dođe do izražaja u mnogim pitanjima zato što ima potencijal", rekla je na početku razgovora za TrebinjeLive.info Medaković-Topalović.

Prema njenim riječima, ovo je 21. vijek i treba živjeti za vijek u kom se trenutno nalazimo, a segmenti prošlosti su dobri i dobrodošli ako su vrijedni, stabilni i nosioci prosperiteta.

"Ukoliko oni nisu nosioci boljitka i ne vode nas u budućnost onda sam protiv toga. Mislim da treba da iskoristimo potencijal sadašnjosti ako je izgrađen na dobroj prošlosti, jer će nam donijeti dobru budućnost. Na Balkanu, u većini slučajeva, žena nije nezavisna i zavisi od prihoda muškarca, a žena nosi porodicu, ona je taj stub i temelj porodice i vuče maksimalno na svim prostorima. Gledam prevashodno koliko ta materijalna nezavisnost Evropljanki daje šansu da ona bude slobodna u svom izboru", kaže ona.

Mia medakovic topalovic4.jpg

Navodi da ženska samostalnost nije laka i kada je nezavisna ona i dalje vuče svoju porodicu i nastavlja da se bori na svim frontovima, ali je samostalna i nezavisna u odnosu na svog sadašnjeg ili bivšeg partnera.

"U tome je ljepota i čar slobode biti nezavisan od svega i kreirati neki sopstveni identitet, izgraditi sebe slobodno i bez pritisaka", kaže Medaković-Topalović.

U internet magazinu "Refresh Your Life" rubrike su vezane za sve ono što se može sprovesti u novi način razmišljanja i Mia traži autore ne samo na Balkanu jer se magazin piše i na italijanskom, mađarskom, engleskom, njemačkom, francuskom jeziku.

"Ne prevodi se nijedan tekst, već sve ostaje na originalnom jeziku u kojem je napisan tekst. U tome je i prednost ovog magazina ne samo da je regionalan, već smo prešli i te evropske okvire. Glavne rubrike su 'Ona žena zmaj' i 'On, ostvaren i uspješan'. U prvoj želim da pokažem ženu zmaja koja je samostalna i koja je na osnovu svog znanja, potencijala i energije izgradila svoj biznis, sebe kao takvu na Balkanu ili u svijetu. Tu su prije svega žene iz biznisa, umjetnosti i žene domaćice koje su našle neki svoj put i žele da sebe predstave svijetu. Druga rubrika je muškarac, Balkanac, koji mijenja Balkan u intelektu, muškarac koji voli i čuva svoju porodicu, koji je izgradio svoj biznis i koji je čovjek svijeta", objasnila je Medaković-Topalović.

Mia medakovic topalovic2.jpg

Prvi put je u Trebinju iako je srce i ranije vuklo na jug Hercegovine. Odlučila je da uživa u Dučićevom gradu i osjeti sve ono što nose Trebinje i hercegovački duh  

"Nakon prospavane noći shvatila sam da gdje god da ste u Trebinju ono je centar svega. Da li ste na pijaci ona je centar, da li ste pored neke crkve ona postaje centar i to ne mogu da objasnim. Trebinje jeste malo, ali je tog trenutka centar svega", kratko i jasno kaže Medaković-Topalović.

Mia se bavi i fotografijom i sprema izložbu "Putevima nebeskog" i došla je u Trebinje da osjeti duh, snagu i duhovnost Hercegovačke Gračanice, Manastira Tvrdoša, a prije nekoliko mjeseci bila je na Kosovu i Metohiji gdje je obišla srpske svetinje.

"Nakon dva provedena dana ovdje najjači utisak je snaga duhovnosti koja provejava kroz ovaj grad. To je ona Božija duhovnost, naša lična duhovnost koja nas izgrađuje i razvija, to je i naš lični odnos prema vjeri i Bogu. Vi ne morate da budete vjernik 24 sata ili da svake nedjelje idete u crkvu, ali je bitno da nosite tu vjeru u srcu i tako gradite svoj život. U Trebinju me oduševljava patriotizam ljudi, kako se voli otadžbina, kako se kulturološki voli grad. To se može vidjeti i kroz istoriju, Jovana Dučića, a i Trebinjci kada govore o svom gradu ne mogu ostaviti nikoga ravnodušnim, a to sam doživjela i u Gruziji. To me opčinilo i skidam kapu dole na ljubavi prema gradu, istoriji, kulturološkom nasljeđu. Dučić je svim srcem kroz svoj testamente napisao da želi biti sahranjen u Trebinju", dodala je Medaković-Topalović.

Mia medakovic topalovic5.jpg

Urednika i osnivača internet magazina "Refresh Your Life" ovaj dio Hercegovine privukao je zbog krša, kamena i ljepote brda.

"Ovo me je poistovijetilo sa onim što nosim u sebi, tako da je Trebinje u srcu. Hercegovci su ozbiljni gorštaci, visoki, kršni, obrazovani i sa toplinom u srcu. Dogovorila sam se sa fotografom Radojem Elezom da mi dostavi fotografije Trebinja, a ja ću napisati putopis o onome što sam doživjela i vidjela. Iako sam fotograf, volim da u prvi plan stavljam druge fotografe, druge autore, jer volim svježu misao. Bitno mi je da za moj magazin imam uvijek nove autore, što znači novu misao. Volim da predstavim nevidljivog, običnog čovjeka i stavim ga u prvi plan", zaključila je Medaković-Topalović.

Mia medakovic topalovic3.jpg