Gradnja zgrada.jpg

Većina investitora u Trebinju je usporila je izgradnju stambeno-poslovnih objekata, s obzirom na to da je prodaja svedena na minimum zbog nerealnih cijena na tržištu.

Dinamika izgradnje većine objekata je značajno usporena, ali, kako saznajemo, rokovi izgradnje će uglavnom biti ispoštovani. Do sada je bilo pravilo da investitori objekte završavaju i prije roka izgradnje. Međutim, sada investitori daju duži rok izgradnje upravo zbog loše prodaje stanova.

Biće i onih koji će, s druge strane, uveliko probiti rok završetka radova istaknut na građevinskim tablama na ulazu na gradilište.

Pravilo da se u Trebinju stanovi uveliko prodaju već nakon nekoliko izlivenih betonskih ploča - više ne vrijedi, pa su se investitori odlučili na dva koraka - izgradnja traje znatno duže nego za iste ili veće objekte iz ranijih godina i kod već početih projekata dinamika radova je znatno usporena.

Ipak, većina investitora još uvijek nije značajno spustila nerealno visoku cijenu metra kvadratnog stana u Trebinju, ali se to i te kako brzo očekuje s obzirom na to da je prodaja stala. Očekivani pad cijena je oko 15 odsto, zbog čega kupci čekaju niže cijene kako se to već dogodilo u okruženju i Evropi, pa ni Trebinje neće biti izuzetak.

Investitori koji su prodavali i po desetak stanova za nekoliko mjeseci - sada jedva da prodaju jedan ili dva stana, što najbolje govori o tržištu nekretnina. Ista situacija je i na mnogo većim tržišta u Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori.

U ovoj godini su, prema javno dostupnim podacima, izdate tek dvije pravosnažne građevinske dozvole za stambeno-poslovne komplekse u Trebinju, za razliku od prošle godine kad ih je bilo osam.