carski vinogradi vukoje1.jpg

U Carskim vinogradima podruma „Vukoje“ u Ušću kod Trebinja, danas je počela berba žilavke, sorte grožđa koja je znak raspoznavanja ove vinarije u svijetu, ali je i jedna od najkvalitetnijih po kojo je ovaj podrum prepoznatljiv.

Radovan Vukoje, vlasnik vinarije i podruma „Vukoje“, rekao je da će ovogodišnja, rekordna berba u Carskim vinogradima, zadovoljiti kvalitet najboljeg vina - Carskog vina koje se pravi od probrane berbe sa ovog lokaliteta.

„Bila je ovo jako teška i specifična godina ali godina koja pokazuje koji su pravi lokaliteti i ko su najbolji vinogradari. Kod pravih vinogradara bilo je po onoj narodnoj, na muci se poznaju junaci, i ove godine je odlično grožđe. U našim vinogradima grožđe je i ove godine vrhunskog kvaliteta. Ovakve okolnosti izdvajaju dobre vinogradare, godina kao ova jasno pokazuje šta se i kako treba raditi. Naša 'fabrika na otvorenom' traži kontinuiran i stručan rad tokom cijele godine. Tako je i bilo“, ističe Vukoje.

Prema njegovim riječima, bilo je mnogo posla u vinogradima, pored svih ostalih aktivnosti kod nekih sorti pljevidba je obavljana i po četiri puta, ali mnogo više uloženog rada je rezultiralo ovakvim kvalitetom.

Radovan vukoje.jpg

„Slično je i u Zasad polju. Ovaj naš istorijski vinograd po svojoj posebnosti je jedan od najznačajnijih lokaliteta. Istorija je 130 godina klesala našu priču i, da tako kažem, kamen je pretočen u čašu. Ovo je, ponavljam, najbolji rod grožđa a kasnije biće i najbolja vina“, kaže Vukoje.

Vinogorje Carski vinogradi u Lastvi kod Trebinja osnovano je 1894. godine, a porodica Vukoje obnovila ga je prije dvadesetak godina.

Vukoje kaže da će ove godine biti i rekordna berba maslina u maslinjacima ove ugledne vinarije.

„Čekamo berbu kroz nekih mjesec dana i nadamo se novim količinama ekstra djevičanskog maslinovog ulja“, ističe Vukoje.