Una rankic.jpg

Član ŽFK "Leotar" Una Rankić je postala svjetski rekorder kao najmlađi debitant u istoriji koja je nastupila na zvaničnoj utakmici ženskih seniorskih nacionalnih timova pod okriljem UEFA i FIFA.

Una je u dresu BiH na debiju protiv reprezentacije Bjelorusije ušla u 90. minutu, a imala je 15 godina i 300 dana (15 godina, devet mjeseci i 26 dana).

Prethodna rekorderka bila je reprezentativka Južne Koreje Kasi Ju-Jin Pair jer je u julu ove godine debitovala protiv Kolumbije sa 16 godina i 29 dana.

Za Unu kažu da je jedna od najtalentovanijih fudbalerki ne samo BiH i regiona nego i šire, a nedavno je boravila pet dana u kampu ŽFK "Volfsburg" koji je Ligu šampiona osvajao dva puta – 2012/13. i 2013/14, a ove godine je izgubio u finalu od ŽFK "Barcelona" 3:2.

"Fudbal mi je želja od malih nogu jer sam zajedno sa svojim ocem, koji je trener, pratila na televiziji fudbalske utakmice, a kasnije išla i na stadion. Sa njim sam sa šest godina počela i da treniram fudbal", rekla je Una.

Rođena je u Bijeljini, a ljetos je došla u Trebinje iz ŽFK "Radnik".

"Znam Jelenu Milović koja me je trenirala u ekipi 'Radnika' i u dogovoru sa ocem i njom došla sam u Leotar jer je bio trenutak da promijenim sredinu. Odluka je ispravna jer su ovdje treninzi daleko jači, kvalitetniji, radi se ozbiljnije i sve je na većem nivou", jasna je ona.

Prema Uninim riječima, poziv u kamp Volfsburga i u seniorsku reprezentaciju BiH joj puno znači.

"Što se tiče 'Volfsburga', još je veći motiv da više radim, napredujem i da igram, a želja mi je da jednog dana napravim profesionalnu karijeru. Što se tiče reprezentacije, čast mi je što sam dobila poziv i što sam najmlađi debitant u istoriji ženskog fudbala i to je veliki događaj za mene", objasnila je Una.

Unu prema riječima poznavalaca fudbala krasi tehnika, brzina, a vrijeme je pred njom da sve to usavršava.

ŽFK "Leotar" i Trebinje zahvaljujući ovoj djevojci zapisano je u istoriji svjetskog fudbala.