prehlada.png

I bez recepta uzimamo lijekove koji će nam ublažiti simptome prehlade i gripa, ali - na ovaj izgleda ne treba bacati pare.

Specijalni savjetnici Uprave za hranu i lijekove (FDA), koja nadgleda upotrebu lijekova u SAD, izazvali su šok zaključivši da fenilefrin — ključni sastojak mnogih lijekova koji se kupuju u apotekama kao pomoć kod prehlade i gripa — nije ništa bolji od placeba kada je u pitanju otklanjanje zapušenosti nosa i poboljšanje disanja, golicavog kašlja i upale grla.

Zaključili su da oralnim uzimanjem lijeka, što je najčešći pristup, nedovoljno dospije u nos da bi imalo značajan efekat, jer se dosta „izgubi“ na putu od stomaka do nosa, prenosi Daily Mail.

U obliku spreja za nos, recenzenti su rekli da izgleda da fenilefrin djeluje, jer skoro svi aktivni sastojci stižu tamo gdje treba.

Fenilefrin ublažava začepljenost nosa tako što privremeno smanjuje male krvne sudove koji se nalaze unutar nozdrva, čineći više prostora za prolaz vazduha.

Ali, kako je jedan član komisije rekao novinarima, dokazi su bili „prilično ubjedljivi da ovaj lijek nije efikasan“ kada se uzima oralno.

Ako se FDA složi sa odlukom savjetodavnog odbora (njegova odluka se očekuje u roku od nekoliko mjeseci), može zabraniti upotrebu fenilefrina u tabletama i kapsulama, potencijalno primoravajući proizvođače da povuku svoje proizvode sa polica u apotekama.

Neki stručnjaci predviđaju da će zabrana u SAD dovesti do toga da se i na policama u ostatku svijeta ukinu oralni lijekovi koji sadrže fenilefrin, a pored lijekova protiv prehlade i gripa, on se nalazi i u nekim tabletama za sinusitis i alergije.

U međuvremenu, proizvođači tih lijekova su u SAD suočeni i sa mogućom tužbom, po kojoj su znali da njihovi proizvodi ne rade onako kako se reklamiraju i da su potrošače naveli da troše novac na neefikasne proizvode — a, s obzirom na nedostatak koristi, nepotrebno ih izložili potencijalnim nuspojavama lijeka, koji mogu uključuju glavobolje, nesanicu i (u visokim dozama) visok krvni pritisak.