Vakcinacija.webp

Više od 1,05 miliona doza vakcina protiv virusa korona propalo je zbog isteka roka, interesovanje građana za imunizaciju potpuno je nestalo, a i bolnice u Srpskoj više ne primjenjuju nijednu zaštitnu mjeru jer je situacija stabilna.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske kažu da su u prethodne dvije godine nabavili dovoljan broj vakcina protiv “kovida” od nekoliko različitih proizvođača, a koje su bile na raspolaganju svim građanima Srpske. Ističu da je nakon prvobitne velike zainteresovanosti i perioda stabilnije epidemiološke situacije opalo interesovanje građana za vakcinaciju, da bi potom sasvim i prestalo.

- Za nešto više od milion i 50.000 doza vakcina protiv “kovida”, koje su nabavljene za Republiku Srpsku, istekao je rok - rekli su u Institutu.

Evropska komisija odobrila je nedavno ažuriranu verziju vakcine protiv “kovida” kompanije “Fajzer”, a na pitanje da li se razmišlja o nabavci ove vakcine, u Institutu kažu da će u skladu sa procjenama situacije preduzimati neophodne aktivnosti kada je u pitanju nabavka novih količina vakcina.

Kada je riječ o najnovijoj varijanti virusa korona koja cirkuliše u Evropi i svijetu, a registrovana je u susjednoj Srbiji i Crnoj Gori, u Institutu kažu da broj uzoraka koji im se dostavlja na analizu nije bio dovoljan da se izvrši sekvenciranje kako bi, eventualno, bio izdvojen pomenuti soj virusa u Srpskoj.

- Nova varijanta virusa predstavlja podvrstu omikron varijante koju međunarodne organizacije za sada klasifikuju u varijante od interesa, što znači da bi zemlje trebalo da pažljivije prate njeno kretanje. Na osnovu do sada dostupnih naučnih podataka, ova varijanta virusa, zbog izmjena u strukturi, uspješnija je u izbjegavanju imuniteta koji je prethodno stečen prirodnom infekcijom ili vakcinacijom. Za sada nema podataka da ova varijanta izaziva teže kliničke forme bolesti u odnosu na prethodne varijante - rekli su u Institutu.

Ističu da u zimskom periodu očekuju cirkulaciju virusa korona među populacijom.

- Na osnovu dosadašnjih promjena same strukture i karakteristika virusa ne očekujemo da bi ova varijanta mogla imati značajan javnozdravstveni rizik u budućnosti. Preporuke koje smo ranije dali za bolnice na snazi su i dalje i u skladu sa epidemiološkom situacijom ćemo ih prilagođavati - rekli su u Institutu.

Direktor Bolnice Zvornik Ivan Popović kaže za “Glas” da ta zdravstvena ustanova trenutno ne sprovodi nijednu zaštitnu mjeru kada je u pitanju virus korona.

- Nemamo zaraženih na području regije Birač, a nema ni nagovještaja da bi moglo doći do porasta broja oboljelih, tako da nismo razmišljali na tu temu, a nadam se i da nećemo. I da dođe do rasta broja zaraženih, sada će to biti potpuno drugačije u odnosu na 2020. godinu - rekao je Popović.

Ista situacija je i u Bolnici u Gradišci. Direktor te zdravstvene ustanove Rajko Dodik za “Glas” kaže da rade u standardnom režimu.

- Ne primjenjujemo nijednu zaštitnu mjeru zato što zvanično nemamo nijedan slučaj zaraze virusom korona. Pratimo šta se dešava oko nas, ako se bude ukazivala potreba, preći ćemo na vanredni režim rada. Naučili smo u prošlosti kako se to radi. Ide jesen, biće respiratornih infekcija, i ako se pojavi epidemija bilo koje bolesti, odlučivaćemo o zabrani posjeta. Ista je situacija i sa vakcinacijom, ako bude potrebe, razmišljaće se i o tome - naveo je Dodik.

Stope smrtnosti

U Institutu za javno zdravstvo su rekli da su pojavom vakcinacije broj bolničkih liječenja i stope smrtnosti u vezi sa “kovidom 19” značajno opali širom svijeta. Prema dostupnim naučnim podacima, od decembra 2020. do decembra 2021. godine zahvaljujući primjeni vakcina izbjegnuto je najmanje 14 miliona smrtnih ishoda u svijetu, što je dovoljan dokaz koji govori o uspjehu ove javnozdravstvene intervencije.