voda_s_česme.jpg

Hladna voda osvježava i gasi žeđ, pogotovo ako su visoke temperature.

Međutim, nekoliko sekundi nakon unosa, efekat blijedi, a zadovoljstvo koje smo osjećali nestaje… Ali, šteta koju ledena voda nanosi tijelu ostaje mnogo duže. Zašto je hladna voda opasna?

Svi volimo da se osvježimo hladnom vodom, pogotovo kada su temperature visoke, ali da je to zdravo? Brojne studije su se bavile uticajem hladne vode na zdravlje, pa se tako ispostavilo da štetno djeluje na organizam, a evo i kako…

Negativan uticaj na crijeva

Kako se tijela na hladnoći skupljaju, tako djeluje i voda – u dodiru sa kožom sužava pore. Isti efekat je i u želucu, krvni sudovi se sužavaju, ometajući proces varenja.

Ako uz masnu hranu pijete hladnu vodu, masti se "stvrdnu" u jednjaku.

Takva hrana je teška za varenje, pa osjećate kao da imate kamen u želucu.

Narušava imuni sistem i energiju tijela

Ledena voda koja "prolazi" kroz crijeva negativno utiče na metabolizam energije. Tijelo ne troši energiju na varenje hrane, već kako bi regulisalo temperaturu, što na kraju rezultira dodatnim gubitkom tečnosti.

Hladna voda izaziva stvaranje sluzi, što značajno smanjuje imunološku funkciju tijela. Zato ono što su vam majke i bake govorile u djetinjstvu – da ne pijete hladnu vodu jer ćete se prehladiti, zapravo ima smisla.

Blagodati tople vode

Za razliku od hladne, konzumiranje tople vode zapravo može biti veoma korisno. Evo koje su koristi unosa tople vode:

– hidratacija tijela je znatno ubrzana

– podstiče se proizvodnja prirodnih digestivnih enzima

– razgradnja hrane je mnogo lakša

– smanjuje se nadimanje crijeva

– ubrzani su procesi detoksikacije kroz kožu

– krv i unutrašnji organi (bubrezi, jetra) se efikasnije čiste

Ukoliko usvojite naviku da pijete vodu sobne temperature, ili još bolje – malo topliju, poslije kratkog vremenskog perioda primijetićete poboljšanje digestivnih procesa i manju potrebu za šećerom.