Ubla 20232.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednici susjednih crnogorskih opština Nikšić i Herceg Novi - Marko Kovačević i Stevan Katić danas su u okviru tradicionalnog sabora na Zubačkim Ublima položili cvijeće na spomenik Vojvodi Luki Vukaloviću i prisustvovali bogosluženju u crkvi na Ublima.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ponovio je da su Ubla mjesto gdje trebamo da se sjećamo zajedničkih predaka ali i mjesto zajedništva sa bratskim opštinama – Nikšićem sa kojim je već ozvaničeno bratimljenje i Herceg Novim, sa kojim će se Trebinje ukoro pobratimiti.

„Bitno nam je da sa Ubala šaljemo poruke bratimljenja i zajedništva, jer ovdje su delegacije i Nikšića i Herceg Novog. Prisutni su i privrednici iz sva tri grada, tako da uskoro očekujemo još čvršću saradnju“, rekao je gradonačelnik Ćurić.

Stevan Katić, predsjednik opštine Herceg Novi, već šesti put odazvao se pozivu da učestvuje na tradicionalnom saborovanju na Ublima.

„Na Ublima nastavljamo dobru tradiciju i sjećamo se zajedničke istorije i velikog  Luke Vukalovića i svega onog što je značilo u tom vremenu za ovaj region. Ova tradicija treba da se nastavi i ubuduće, jer ovo je nešto što nas vezuje kao komšije i prijatelje“, rekao je on.

On je napomenuo da će i privredna saradnja između Trebinja i Herceg Novog biti nastavljena kroz razne projekte.

Ubla 20231.jpg

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je da je ovo lijepa prilika kako bi se prisjetili slobodarske tradicije našeg naroda, a gdje je Nikšić, tada prvi u Hercegovini ugledao svjetlo slobode postavši dio Crne Gore.

„Skoro smo se zvanično pobratimili na Vučijem dolu, sjećajući se kako su se naši preci borili za slobodu i da iz tog sjećanja i njihovog primjera mi gradimo bolju i svjetliju budućnost“, rekao je Kovačević.

Folklorni dio manifestacije nije održan zbog kiše, a druženje je nastavljeno u Planinarskom domu „Ubla“.

Prethodno je na Ublima održano sportsko-rekreativno takmičenje za djecu i školarce.

Manifestaciju su organizovali grad Trebinje i gradska Turistička organizacija.

Ubla 20233.jpg