tablete.jpg

Američki naučnici su razvili lijek u obliku tablete koji je u pretkliničkim ispitivanjima "uništavao" sve čvrste karcinome i ostavljao zdrave stanice nepromijenjene, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Naučnici iz City of Hope, jedne od najvećih američkih organizacija za istraživanje i liječenje raka, objavili su u utorak studiju s detaljima prvih rezultata testiranja "tablete za ubijanje raka" AOH1996.

Lijek cilja kanceroznu varijantu antigena jezgre proliferirajućih stanica (PCNA) - proteina koji je u svom mutiranom obliku "ključan" u replikaciji DNK i 'popravku' svih "tumora koji se šire", saopštio je City of Hope.

Linda Malkas, profesorica na odjeljenju za molekularnu dijagnostiku i eksperimentalnu terapiju kalifornijskog centra za liječenje, razvija lijek posljednjih 20 godina.

"Podaci sugerišu da je PCNA jedinstveno promijenjen u stanicama raka, a ta nam je činjenica omogućila da dizajniramo lijek koji cilja samo na oblik PCNA u stanicama raka. Naša tableta za ubijanje raka je poput snježne oluje koja zatvara ključno čvorište vazdušnih prevoznika, zatvarajući sve dolazne i odlazne letove samo u avionima koji prevoze stanice raka."

Profesorica je rezultate nazvala "obećavajućima" i rekla da je istraživanje pokazalo da AOH1996 može suzbiti rast tumora u staničnim i životinjskim modelima, a prva faza kliničkog ispitivanja na ljudima je u toku, prenosi Večernji list.

Tableta se pokazala učinkovitom u tretmanu stanica koje potiču od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, vrata maternice, kože i pluća.

Testiran je na više od 70 staničnih linija raka i utvrđeno je da selektivno ubija stanice raka remećenjem normalnog reproduktivnog ciklusa stanica, prema istraživačkom centru.

PCNA je ranije smatran "nedostupnim za lijekove". Glavni autor studije, Long Gu, rekao je da "niko nikada nije ciljao PCNA lijekom jer se smatrao da je to neizvedivo, ali očito je City of Hope uspio razviti lijek za izazovnu metu.

Studija je objavljena u časopisu Cell Chemical Biology.