20230719080637_781050.webp

Uobičajeno je osjetiti glavobolju ili umor. To su simptomi na koje utiču količina sna, nivo stresa i druge okolnosti pa ih je lako zanemariti. Međutim, oni mogu biti znak malo poznatog, ali oslabljujućeg stanja.

Mialgični encefalomijelitis (ME) ili sindrom hroničnog umora je hronična neurološka bolest koja utiče na mnoge tjelesne sisteme.

Uglavnom ciljajući na živčani i imuni sistem, može izazvati niz simptoma, od bolova u mišićima do problema s pamćenjem.

Prema Action for ME, sindrom hroničnog umora zahvata više od 17 miliona ljudi u svijetu, a osobe koje pate od tog stanja osjećaju iscrpljujuću bol, umor i niz drugih simptoma povezanih sa slabošću nakon napora te nesposobnošću tijela i mozga da se oporave nakon trošenja čak i male količine energije.

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, ali najčešće uključuju umor, čak i nakon odmora, dug oporavak nakon tjelesne aktivnosti, probleme sa spavanjem te probleme s razmišljanjem, pamćenjem i koncentracijom.

Kod nekih se mogu javiti bol u mišićima ili zglobovima, glavobolja, grlobolja, simptomi slični gripi, osjećaj vrtoglavice ili mučnine i ubrzani ili nepravilni otkucaji srca.

Nije poznato šta točno uzrokuje ME, ali postoje teorije da to mogu biti virusne i bakterijske infekcije, problemi s imunološkim sistemom, neravnoteža hormona i genetika, prenosi Index.