viber_image_2023-07-04_11-51-26-984.jpg

Susret sa Alhemičarem, čovjekom koji je više od 40 godina na estradi, a sada živi u Nevesinju, započeo je sa razgovorom o njegovim prvim estradnim koracima. Iako nije dovoljno poznat široj javnosti, sa autorskim radom na muzičkoj sceni započeo je sa 17 godina i taj rad traje sve do danas. Sa nastupima je počeo na Ilidži, pjevajući tada svoju pjesmu "Katarina". Među ostalima je tada nastupio kultni jugoslovenski glumac Rade Šerbedžija, recitujući popularnu pjesmu Arsena Dedića "Ne daj se Ines" sa kojim se družio u diskoteci hotela "Srbija".

"Prvu pjesmu snimio sam iste godine na vinilsku podlogu LP-a, bila je posvećena tada bolesnom Titu, a otpjevala su je dva hora - 'Ilidžanki' i hora vazduhoplovaca iz vojne baze u Rajlovcu”, na početku razgovora za TrebinjeLive.info rekao je Alhemičar.

Sarajevska muzička scena je bila jedna od najznačajnijih toga vremena i taj duh multikulturalnosti rađao se harmoničnom energetskom vibracijom koja se prenosila u umjetnost, a posebno u muziku.

"Po meni je to bio ključ uspjeha sarajevske muzičke scene u SFRJ. 'Indeksi', 'Pro arte', 'Ambasadori', 'Rezonansa', 'Bijelo dugme', Čola, Neda Ukraden... Svi smo pjevali i živjeli u ritmu te pjesme u to vrijeme. Kasnije sam shvatio da je tu bilo mnogo Hercegovaca. Slobodan Vujović iz 'Ambasadora', Brano Likić iz 'Rezonanse', Čola, Tifa, ali i jedan moćan tenor - Safet Isović.., a kasnije sam komponovao pjesme mom dobrom drugu Vukosavu Govedarici - Koti, koji je iz Gacka", rekao je Alhemičar.

Alhemičar je komponovao mnogo pjesama, a veliki broj poznatih pjevača različitih žanrova sa estradne scene izvodio je njegove pjesme.

"Imao sam sreću kada je ‘Dugme' izdalo ‘Lipe cvatu’, Tifa je sa Ismetom Dervoz, Jasnom Gospić i Zu pjevao moj tv i radio džingl za 'Famos', sa Jasnom Gospić sam u studiju čak pjevao i prateće vokale nekim pjevačima. Moje prve komšije bili su članovi grupe 'Nervozni poštar' i vikendima sam često bio na njihovim probama. Kasnije su među izvođačima mojih pjesama bili i Oliver Dragojević, Josipa Lisac, Masimo Savić, Zorica Kondža, Jasna Zlokić, Ivo Amulić, Maja Blagdan, Emilija Kokić, Đulijano, Vinko Coce, ali i jedan italijanski pjevač – Karlo Pedron", objasnio je Alhemičar.

U posljednje vrijeme ideja mu je da pjesmom zaokruži Hercegovinu i kaže da ga je jednom prilikom na večeru pozvao Ranko Boban koji je Seadu Memiću - Vajti napisao "Zlatnu ribicu".

"Dok smo razgovarali, shvatio sam da je on jedini komponovao i snimio pjesmu o Hercegovini. Tada sam odlučio da ću svoj dug prema korijenima i ja morati da odužim. I, dugo su nastajale. Deset godina sam pisao pjesme o Hercegovini, pojedinim gradovima, ali sada su sve tu. Nevesinje, Gacko, Bileća, Trebinje, Ljubinje, Berkovići... Sada svi imaju svoje pjesme. Hercegovina je uvijek pjevala. Ali, sada ima pjesme koje zadovoljavaju potrebne moderne forme i kriterijume za promociju na različitim elektronskim medijima. Te pjesme trebalo bi da pjevaju poznati pjevači porijeklom iz Hercegovine Zdravko Čolić, Željko Samardžić, Mladen Vojičić – Tifa, Ivan Milinković…. Priznaćete, danas najbolja, najjeftinija, a najefikasnija reklama pogotovo onda kada je razvoj turizma regije i pojedinih gradova u pitanju", jasan je Alhemičar.

Ovo je poziv da dođete, vidite o uživate u pjesmama na koncertu Alhemičara koji će se pod nazivom “Pjesmom kroz Hercegovinu”, održati u Domu mladih u subotu 22. jula sa početkom u 20.30 časova.