Zaduzbina usce2.jpg

U Depadansu Muzeja Hercegovine u Trebinju - Zadužbini Dubravke Kujačić u Ušću u Lastvi, otvorena je izložba grafika sa motivima Trebinja Branka Šotre, jednog od naših najznačajnijih grafičara.

Prisutne je pozdravila Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju, koja se zahvalila Dubravki Kujačić što se odlučila da svoju imovinu zavješta Muzeju Hercegovine.

Grujić je rekla da je ove godine u Zadužbini organizovana izložba grafika Branka Šotre, od kojih je inače počela da se razvija Umjetnička zbirka Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Govorila o važnosti zadužbinarstva, koje se u Muzeju Hercegovine u Trebinju najbolje vidi kroz legate hercegovačkih umjetnika - Milene Šotre, Mirka Kujačića, Milorada Ćorovića, Atanasija Popovića, Rista i Bete Vukanović.

O životu i umjetničkom opusu Branka Šotre govorila je Tamara Rajković, viši kustos istoričar umjetnosti, koja je istakla da je potekao iz porodice u kojoj su njegovi roditelji, djed i sestre Milena i Rajka pokazivale talenat za različite vidove umjetnosti.

Govoreći o Šotrinim grafikama, Rajkovićeva je rekla da on najčešće predstavlja gradove, i to gradove na rijekama, poput Stoca, Počitelja, Mostara, Trebinja, Jajca, i da se na njima ne vide ljudske figure, iako se njihovo prisustvo može osjetiti.

Zaduzbina usce1.jpg

Prisutne je, putem telefonskog uključenja, pozdravila i Dubravka Kujačić, koja ove godine nije prisustvovala Vidovdanskim svečanostima.

Potom se prisutnima obratio dr Dobroslav Ćuk, predsjednik trebinjske podružnice Udruženja književnika Republike Srpske, koji je rekao da mu je izuzetna čast što se već devetnaest godina poklonici umjetnosti, kulture i tradicije okupljaju na jednom ovakvom mjestu.

Nakon toga, nastupili su mladi guslari, Aleksa Ćurić i Nikola Kosović, koji su uz gusle otpjevali pjesme o Kosovskom boju, potom književnici Nataša Stanić, Vera Basor, Suzana Ljepava i Dobroslav Ćuk, koji su kazivali svoje stihove. Na kraju, nastupili su mladi etnomuzikolozi Milica Radić i Pavle Paovica, koji su izveli nekoliko tradicionalnih pjesama.