Srpski filozofski simpozijum 2023.jpg

U organizaciji Srpskog filozofskog društva u Muzeju Hercegovine otvoren je 6. Srpski filozofski simpozijum na temu "Globalizacija i međunarodni odnosi".

Simpozijum se u Trebinju održava po šesti put, nakon što je 2018. godine održan prvi simpozijum na temu „Filozofija i sloboda“.

Srpsko filozofsko društvo organizuje sabranja intelektualaca, politikologa, filozofa o raznim temama.

Prof. dr Boris Brajović sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću naglasio je da ovogodišnja tema "Globalizacija i međunarodni odnosi" nije slučajno odabrana jer to nije samo zbog aktuelnosti teme, već da ona predstavlja izazovne zadatke i promišljanje situacije u kojoj se danas nalazimo.

"Globalizacija je proces koji je počeo sedamdesetih godina, a on se odlikuje onim što svako od nas osjeća. Da se društvo raspada do posljednjih atoma i ćelija odnosno da ono što čini suštinu svakoga društva je zajednica. Ta zajednica danas ne postoji. Postoji zajednica individua, a ne zajednica koja u sebi ima potencijal da kolektivni duh izgradi na svaki način etnički, ideološki, moralni i bilo koji drugi. Društvo koje smo mi stariji zapamtili (komunizam) imalo je neke odlike kolektiviteta za koje danas žudimo. Mi žudimo za pravim identitetom našeg društva, a to je društvo zasnovano na slobodnim pojedincima. Ali ti slobodni pojedinci treba da se izraze kroz neki kolektivitet kao što je Republika Srpska, srpski narod, Srpska pravoslavna crkva i bilo koji drugi kolektivitet. Moramo imati nešto što nas odlikuje kao zajednicu, ne kao pojedinačne ličnosti već kao zajednicu. Zato je izabrana ova tema jer želimo da pokažemo da čitav naš kosmos odnosa je zasnovan na onom drugom, a onog drugog otkrivamo i kao bližnjega, ali i kao onoga ko je negdje izvan nas, naše postojbine", objasnio je Brajović.

Dr Aleksandar Lukić, predsjednik programskog i naučnog odbora "Sofos", naglasio je da je njihova opšta tema Filozofija i sloboda, ali da se ove godine u okviru ove teme razgovara se o "Globalizaciji i međunarodnim odnosima".

"Kao što sama tema govori u pitanju je odnos među narodima možemo reći i među nacijama, a onda i među državama. Ako to stavimo u kontekst aktuelnih dešavanja ne samo u Ukrajini već i u cijelom svijetu može se vidjeti koliko je važno razmatrati ova pitanja.Mi smo se ovdje sabrali ne samo kao filozofi da damo svoj doprinos u tumačenju tih odnosa. Globalizacija kao dio teme je važna i može se reći da uzima zamah u posljednje vrijeme. To je stara ideja i Šeling je sredinom 19.vijeka predvidio na neki način da će doći do globalizacije i on tada izriče jednu misao 'Ne znam zašto je Rusija predodređena, ali je predodređena za nešto veliko'. Na osnovu ovoga što se sada dešava mogli bi reći da je Rusija na onoj strani koja se protivi globalizacije onakvoj kakva se sada provodi kao svjetska agenda. U tom kontekstu globalizacija bi značila nestanak naroda onakvi kakvi postoje sada i stvaranje jednog homogenog čovječanstva na nivou skupa zbira pojedinaca gdje nikakve kolektivne svijesti ne bi bilo. Tu bi svako bio svoj i otuđen od drugih ljudi", rekao je Lukić.

Prema riječima Lukića, Ukrajini je prethodila pandemija i ona je dala neke principe koje treba ostvariti u okviru globalizacije, a to je socijalno distanciranje gdje bi bio svako sam za sebe, otuđen od drugih, po mogućnosti da ne ide na posao već da ostane u stanu i da tu djeluje.

"Možemo se ovom oduprijeti, ali predstoji teška borba, a na braniku borbe su Rusija i Kina. Ako oni uspiju u onome što se stvara, a to je policentrični svijet u čijoj se osnovi nalazi BRIKS, gdje teži da se priključi veliki broj zemalja, stvoriće se jak blok država koje će predstavljati drugu stranu. One bi se uspješno oduprijele toj agendi globalizacije koja, po mom mišljenju, ne bi nam donijela dobro ako pobijedi", jasan je Lukić.

Trebinje na ovaj način postaje centar gdje će se i ove godine okupiti preko 20 eminentnih naučnika koji će govoriti o važnim pitanjima, koja nemaju samo apstraktni smisao, nego važnost u životnom, državnom i političkom smislu.

Učesnici ovogodišnjeg simpozijuma su članovi Srpskog filozofskog društva, eminentni stručnjaci sa univerziteta iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Velike Britanije, Rusije i Grčke.

Javna tribina zakazana je za petak, 24. jun u 19.00 časova, a generalna debata biće održana u nedjelju, 2. jula u 9.30 časova. Pokrovitelj je Grad Trebinje.