Vladimir kecmanovic trebinje1.jpg

U bašti Narodne biblioteke Trebinje promovisan je roman "Kad đavoli polete" književnika Vladimira Kecmanovića.

Na koricama ove knjige piše "Ne ubija onaj ko drži nož. Nego onaj kome ostaje imperija". Za svoj roman Kecmanović kaže da je to drama, a ne triler iako ima elemenata trilera.

"Triler je nešto što ima svoj zaplet, zagonetku. Ovdje postoji dramski zaplet u kome se postepeno otkrivaju stvari, ali ne na način trilera već drame. Ja ne bježim od trilera, ali ovo nije to", rekao je Kecmanović.

U svojim romanima Kecmanović se bavi neuralgičnim tačkama koje se zvanično guraju pod tepih.

"Posao umjetnosti i književnosti je da da stvari na različite načine, ali i da suoči ljude sa novim pogledom na stvar. To ne mora da bude da razotkrivate neke društvene tabue, to može na neki sasvim drugi način. Kod mene se često dešava da stvari nazovem pravim imenom i razotkrijemo neku laž koja je utemeljena i uvriježena. Ovdje je to borba protiv političke korektnosti koja je dovedena do idiotizma i mislim da će na zapadu odakle je i potekla dovesti do eksplozije nezadovoljstva u narednim godinama ili deceniji. Stvar je dovedena toliko očigledno u glupost tako da mislim da postoji intelektualni potencijal, čovječanstvo da se tome odupre", kazao je Kecmanović.

On je dodao da je prvobitan impuls za ovu knjigu bila navala borbe koja je stigla iz Holivuda protiv heteroseksualnog zlostavljanja, dok se homoseksualno zlostavljanje prećuti.

"Ovaj roman je interesantan jer je pun dešavanja, ima dramaturgiju koja se dosta brzo razvija", zaključio je Kecmanović.

Vladimir kecmanovic trebinje2.jpg

Načelnik Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić rekla je da Narodna biblioteka radi na tome da se građani Trebinja okupljaju oko dobre književne riječi i referentnih književnika.

"Sada je i ponuda koja nam dolazi takva. Ovo je jedina oblast u kojoj Gradska uprava više prilika daje za provjerena i velika imena", rekla je Skočajićeva i dodala da je Kecmanović jedan od najčitanijih pisaca trebinjske biblioteke, zbog čega je i odabran za promociju.

Kecmanović je objavio i romane „Sadržaj šupljine“, „Poslednja šansa“, „Feliks“, „Top je bio vreo“, „Sibir“, „Kainov ožiljak“, „Osama“ i „Nemanjići“. Autor je i zbirki pripovijedaka „Zidovi koji se ruše“ i „Kao u sobi sa ogledalima“, kao i biografskoeseističkih knjiga „Das ist Princip“ i „Dva krsta i jedna krv.

Sa istoričarem Predragom Markovićem napisao je knjigu „Tito – pogovor“. Koscenarista je filmova „Top je bio vreo“, koji se snimao po motivima njegovog romana, i „Neprijatelj“.

Zajedno sa Draganom Bjelogrlićem, Dejanom Stojiljkovićem i Danicom Pajović je pisao scenario za srpsku seriju „Senke nad Balkanom“.

Kreator je i koscenarista igrane serije „Žigosani.“

Vladimir Kecmanović dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj književni rad, a neke od njih su: Nagrada „Ivo Andrić” za najbolju jugoslovensku kratku priču na konkursu lista Oslobođenje, 1990. godine; Nagrada „Branko Ćopić” za roman Feliks; Nagrada „Borislav Pekić”, za sinopsis romana Top je bio vreo; Nagrada „Meša Selimović” za roman Top je bio vreo ; Nagrada „Hit Libris” za roman Kainov ožiljak; Velika nagrada „Ivo Andrić” za roman Osama; Nagrada „Pečat vremena” za roman Osama; Nagrada „Vitez srpske književnosti” za trilogiju Nemanjići; Nagrada „Pero despota Stefana Lazarevića”; Nagrada „Dositejevo pero”, druga nagrada, za trilogiju Nemanjići; Andrićeva nagrada za priču Ratne igre; Nagrada „Zlatni suncokret” za roman Kad đavoli polete.