Licna apoteka za more.jpg

Posjekotine, žuljevi, ubodi insekata, temperatura, mučnina i dijareja, neke su od neprijatnosti koje vas mogu zadesiti na ljetovanju, te da biste mogli brzo da reagujete, korisno je da u koferu ostavite malo mjesta za putnu apoteku koja će da omogući miran i opušteniji odmor.

Jedan od savjeta ljekara je da sa sobom obavezno ponesete probiotik, a bilo bi dobro da počnete da ga uzimate dva dana prije putovanja kako bi se navikla crijevna flora, zato što na putovanju često mijenjamo način ishrane, životne navike, klima i prostor.

Sljedeće što bi trebalo spakovati u putnu apoteku, jesu lijekovi protiv alergije, koji mogu da budu u vidu tableta i krema za mazanje, kao i lijekove protiv bolova i za obaranje tjelesne temperature.

Ukoliko neko ima u toku putovanja mučnine, možda popiti neke table za mučninu tokom putovanja. Takođe, potrebno je poneti toplomjer, a za povrede, žuljeve ili ubode, dobro je imati hanzaplast i zavoj, eventualno neki sprej za ogrebotine ili neki antiseptik.

Na putovanju je korisno imati i sprejeve protiv uboda komaraca i drugih insekata, jer to takođe može da pokvari odmor ukoliko bukne koža ili se inficira od češanja.

Ono bez čega nikako ne bi trebalo kretati na ljetovanje, jesu kreme za zaštitu od sunca, a poželjno je da SPF faktor bude što viši, odnosno 30 ili 50, kao i da se redovno nanosi.

Kada su u pitanju hronični pacijenti, ljekari naglašavaju da obavezno ponesu svoju propisanu terapiju i da se ponašaju u skladu s preporukama koje im je ljekar dao, te da vode računa o ishrani, izlaganju suncu i da piju dovoljno tečnosti.