Dodik orban.jpg

Republika Srpska je danas počastvovana prijateljskim odnosima sa Mađarskom, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nakon sastanka delegacija Srpske i Mađarske, koji je održan u Administrativnom centru Republike Srpske u Banjaluci.

"Danas smo potpisali zajedničku izjavu koja će doprinijeti jačanju privrednih i svih drugih projekata, istakao je Dodik.

Dodaje da je Mađarska je uspješna ekonomija, te da prate ono što oni čine i rade u oblasti demografske politike, gdje se pokazuje kao najuspešnija, te da Srpska želi da implementira dobre stvari iz toga.

"Zahvaljujem se na razvoju srpske zajednice u Mađarskoj. Raduje me globalni razvoj odnosa Mađarske i Srbije i mi kao dio srpkaog naroda želimo da učestvujemo u tome. 100 miliona evra pomoći smo dobili u poljoprivredi, hvala na tome. Već 30 miliona evra je stiglo" kaže Dodik.

Predsjednik Republike Srpske zahvalio se i za podršku budžetu početkom ove godine.

"Osnovna ideja je kako ići dalje, razboj električne energije, solarne energije, kao i energije na bazi vode. Jednako tako i na oblasti izgradnje komunikacija, ali i fabrika lijekova. Ono što je interesantno jeste da ćemo i raditi na razvoju u budućnosti na jačanju drvne infrastrukture", navodi Dodik.

On se zahvalio premijeru Mađarske i na tome što podržava put BiH ka EU.

Da je želja za saradnjom obostrana, potvrdio je i Viktor Orban, premijer Mađarske.

"Došli smo da ponudimo saradnju i da ta saradnja bude ravnopravna. Istina je da smo trebali možda doći i ranije, ali smo imali kovid, rat. Imamo olakšavajuće okolnosti što nismo došli ranije", rekao je Orban.

Ističe da je on predsjedniku Republike Srpske rekao da "on ovu državu vidi u Evropskoj Uniji te da ne treba biti drugačije".

"Već sam rekao Dodiku da smo došli na zapad, Banjaluka je na zapadu. Vi ste jedina zemlja na zapadu koja nije u EU. Ako pogledate zadnjih 10-15 godina, ovo je bila decenija uspona centralne Evrope. Po nama je Republika Srpska dio tog regiona. Zato smo mi došli ovdje da ako bi želite treba da se uključite u tu priču", ističe Orban.

Dodaje da je Mađarska član EU, ali imaju suverenu spoljnu politiku što je vrlo značajno za Republiku Srpsku, te da su ove dvije zemlje povezane iako su udaljene.

"Izuzev nekih desetak kilometara, Mađarska i Republika Srpska su komšijske zemlje", tvrdi on.

Premijer Mađarske osvrnuo se i na probleme sa kojima se Republika Srpska svakodnevno susreće.

"Mi Mađari vidimo bitke koje vi bijete. Vidimo rasprave koje vodite. Znamo da se one ne mogu izbjeći, ali je priroda toga da se one vode na zemlji i da ih vi vodite. A ono što Mađarska može pomoći, jeste kroz ekonomsku saradnju i druge stvari. A mi ćemo rado učestvovati u takvim stvarima sa vama. Poslije mnogo godina Mađarska je ponovo jaka zemlja i može pomoći", kaže Orban.

Navodi da ga moralno motiviše to što evropska politika nije dostojna Srba.

"Signale o tome vidimo na brojnim sastancima Savjeta Evrope. Zato je bitno da Srbija ima dobar tretman tamo gdje smo mi učesnici. Ja se lično sjećam kada je vaša privreda i ekonomija bila jača od Mađarske. I kada se čovjek jednom popne na planinu, popeće se opet. Pred Republikom Srpskom je jedna velika perspektiva, ali i pred Balkanom. Vidite da pada ekonomska energija Evrope. A gdje mogu da nađu tu energiju, odgovor je Balkan, BiH i Republika Srpska. Zato i kažem da je više Evropi potrebna BiH i Republika Srpska nego obrnuto. Mi smo zainteresovani da naš susjed bude razvijen, ekonomski, bezbednosni, istorijski. Ova saradnja je uspostavljena prije nekoliko godina, a sada radimo da to ide još bolje", ističe mađarski premijer.

A koliko znači podrška Orbana i Mađarske, potvrdio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ističući da je neobično da neko iz EU dolazi da nudi partnerstvo, a da nije nadmen i potcjenjivački.

Dodik je naglasio da je ovo ponuda i Bošnjacima i Hrvatima, da nije samo za ekonomski, već i politički dijalog.

"Želimo mir, stabilnost za sve, ali nismo neko će dozvoliti da nam se uzmu naša prava. Dobro je što čujemo i prijatelje, ali i one druge. Mađarska politika treba Balkanu. Mislim da je ovo početak debate kako će EU izgledati za pet godina, ali želimo da budemo vidljivi u tom procesu", kazegoričan je Dodik.