Golf 81.jpg

Ne treba previše trošiti reči o Volksvagen Golfu i njegovoj ulozi u globalnoj motorizaciji tokom posljednjih pola vijeka, a osma generacija ove automobilske legende debitovala je 2019. godine, pa se sada na tržištu mogu naći i brojni polovni primjerci.

Evo detalja o tome kakva je "osmica" nakon tri i po godine korišćenja, na šta se vozači najviše žale, kao i koja je cijena ovog automobila na domaćim oglasima.

Od 1974. godine svestrani njemački kompaktni automobil slovi kao visokokvalitetni porodični automobil koji je uspio tako što je bio potpuno kompetentan u svemu što je namjeravao da postigne, a da nikada nije pretjerivao.

Čini se da se mnogi slažu: dugo je bio najprodavaniji automobil u Evropi, čvrst, sposoban i prepoznatljiv, a svaka nova generacija Golfa uvijek je bila samo evolucija stare.

Golf 82.jpg

Osma generacija, predstavljena 2019. i lansirana 2020. godine, uzima sve što je prethodnike činilo tako cijenjenim i dodaje novo odikelo oštrog stila, hibridne motore, oštrije vozačke karakteristike i nešto modernije bezbjednosne i multimedijalne tehnologije.

Ispod haube se nalazi prilično pristojan izbor motora. Benzinci počinju sa 1.0-litarskim eTSI-jem, slijede ga 1.4 TSI, 1.4 TSI eHybrid, 1.5 TSI, 1.5 eTSI 150 hybrid, 2.0 TSI GTI verzija, 2.0 TSI 300 R pa sve do vrhunskog 2.0 TSI 320 R-a. Dizelaši uključuju 2.0 TDI 115, 2.0 TDI 150 i 2.0 TDI 200 GTD.

Osma generacija VW Golfa se bazira na MQB

Evo platformi i tehnički pokazuje niz sličnosti sa prethodnom generacijom.

Golf 86.jpg

Ne samo da je spoljni dizajn vrlo polarizujući za Volksvagen, već i unutrašnjost koristi novi operativni koncept sa digitalnim ekranima zasnovanim na trećoj generaciji modularnog infotejnment sistema (MIB 3). Rezultat je da često na trenutak skrenete pogled sa puta samo kako biste obavili osnovne radnje, poput promjene unutrašnje temperature.

Ipak, upravo je ovo odstupanje od instrument table sa intuitivnim konceptom prekidača kontroverzno. Kupci su kritikovali neosvijetljeni klizač ispod ekrana na centralnoj konzoli, a brojni softverski problemi su samo pogoršali reputaciju. Vozači Golfa 8 prijavili su širok raspon grešaka: povremene probleme sa navigacionim sistemom ili sistemom kamere za vožnju unazad, neispravnu funkciju DAB radija i obimnije kvarove na ekranu infotejnmenta.

Golf 84.jpg

Krajem 2021. godine, dakle otprilike dvike godine nakon početka proizvodnje, Volksvagen je najavio da bi svi modeli Golfa 8 kasnije trebalo da budu sposobni za bežična ažuriranja. Zapavo, performanse sistema su se znatno poboljšale, vrijeme pokretanja i odziva je značajno smanjeno, a funkcija CarPlay napokon je postala stabilnija.

Posebne serije Golfa su takođe naknadno nadograđene snažnijim čipsetom kako bi se optimizovale performanse infotejnmenta. Ako planirate kupovinu polovnog Golfa trebalo bi da provjerite da li je softver ažuriran.

Golf 83.jpg

Srećom, Golf 8 nije samo kompjuter na točkovima, već kao i njegovi prethodnici, kompaktni automobil koji pretenduje da bude lider u klasi. 1,5-litarski TSI benzinac sa 130 KS zadovoljava Euro 6d standard emisija i može se smatrati superiornim. Sa vremenom ubrzanja do 100 km/h od 9 sekundi i maksimalnom brzinom od 214 km/h, pruža vrlo dobre performanse koje bi prije 20 godina bile dovoljne za GTI oznaku. Prema Auto Bildu, ovaj motor je najbolji izbor.

Golf 87.jpg

Ipak, ovaj Golf zapravo ne želi da bude sportski automobil – više je predstavljen kao „odrasli“ univerzalni automobil sa skupljim dodacima. Osnovni paket uključuje LED prednja svjetla, grijanje sjedišta i upravljača, Discover Media infotejnment sistem sa ekranom osjetljivim na dodir, DAB radio, glasovne komande i alarmni sistem, trozonsku automatsku klimu i „keyless“ sistem.

R-Line dodaje još nekoliko dodataka i oštriji stil, dok postoje posebni paketi opreme GTE, GTD, GTI i GTI Clubsport za plug-in hibridne, sportske dizel i super-sportske verzije sa benzinskim motorom.

Na putu, 1.5 TSI sa 130 KS je istovremeno dovoljno napet i dovoljno uglađen, a isto važi i za eTSI varijantu. U međuvremenu, ljubitelji dizela će uživati u snazi osnovnog 2.0 TDI sa 110 KS pri niskim obrtajima. Ta verzija omogućava opuštenu vožnju kada vam se ne žuri.

Golf 88.jpg

Standardni Golf ima tri podešavanja vješanja: Comfor, Normal i Sport. Kada izaberete Comfor, to je jedan od najuglađenijih automobila u klasi, koji se izuzetno dobro nosi sa lošijim putevima. Ako se odlučite za motor od 150 KS i više, dobićete sofisticiranije podešavanje zadnjeg vješanja koje čini vožnju manje nervoznom. Modeli R-Line i GTD dobijaju spušteno sportsko vješanje koje je primjetno čvršće, ali još uvijek sasvim prihvatljivo za svakodnevnu vožnju.

U Volksvagen Golfu ima dovoljno prostora za glave naprijed, a sjedišta mogu da se pomjere i te kako dovoljno unazad kako bi se smjestili viši putnici. Unutrašnje dimenzije omogućavaju relativnu udobnost pozadi, gdje je prostor za glavu veoma velikodušan, ali prostor za noge nije izvanredan.

Kako prenosi Auto Klub, prtljažnik je dovoljno veliki za svakodnevne potrebe i u njega možete smjestiti sklopiva dječja kolica. Sve u svemu, prtljažnik zapremine 380 litara je prosječan za klasu kompaktnih porodičnih automobila.

Golf 85.jpg

Što se tiče cijena na domaćem tržištu, polovni Golf osme generacije može se nabaviti za iznos od 20.000 evra, dok je za bolje opremljene verzije sa manje pređenih kilometara potrebno izdvojiti oko 25.000 evra. Na domaćim oglasima dostupno je i nekoliko GTI verzija, čija cijena počinje od 35.000 evra.