Kefir.jpg

Izuzetno bogat hranljivim sastojcima, kefir je poznat kao dobar čuvar zdravlja, posebno kada su u pitanju dobra probava i jak imunitet jer djeluje kao prirodni probiotik.

Kefir je mliječni proizvod koji se dobija fermentacijom mliječnog šećera, zahvaljujući kefir gljivi, a posebnu pažnju privlači kad je u pitanju mršavljenje. Veliko je interesovanje za režim ishrane sa kefirom, i u svijetu, i kod nas, a naročito se izdvaja kefir dijeta od sedam dana uz koju se navodno gubi četiri do šest kilograma.

Jelovnik se sastoji iz tri obroka i dvije užine, a poželjno je da lijepo rasporedite obroke u toku dana kako ne biste osjećali glad. Primjera radi, ako ustajete u šest sati, a liježete u 22.00 časa, prvi obrok neka vam bude oko pola osam, a posljednji poslije 19 h.

Tokom dijete konzumirajte samo ono što je na jelovniku, a po završetku nemojte odjednom preći na previše začinjena i masna jela. Trudite se da vam i po okončanju dijete ishrana bude izbalansirana. Samo tako možete biti sigurni da nećete osjetiti bumerang efekat, tj. da vam se kilogrami neće vraćati, piše superdijeta.com.

Fizička aktivnost je poželjna i upravo od toga će zavisiti koliko ćete kilograma skinuti. Iako će dijeta podstaći varenje i ubrzati metabolizam, bez uvođenja fizičkih aktivnosti najvjerovatnije nećete smršati više od nekoliko kilograma.

Zato se trudite da budete što aktivniji, družite se, šetajte, trčite, obavljajte kućne poslove, radite bilo šta, samo budite što aktivniji.

Jelovnik za 7 dana

PRVI DAN

Doručak: Čaj ili kafa, čaša kefira sa 3 kašike lanenog sjemena ili lanenog brašna. (Ukoliko osjećate glad ili niste siti, možete popiti još jednu čašu kefira i lana). Za užinu voćna salata.

Ručak: Pileća supa, 150 g pilećeg bijelog mesa, kuvana šargarepa i sezonska salata po izboru. Za užinu dva parčeta integralnog keksa.

Večera: Čaša kefira, komad hljeba od heljde i porcija zelene salate.

DRUGI DAN

Doručak: Isti kao prethodni dan. Za užinu pojedite dvije jabuke.

Ručak: Riba po izboru, kuvani krompir i salata od paradajza i paprika sa malo maslinovog ulja. Za užinu parče lubenice.

Večera: Čaša kefira sa lanenim ili heljdinim brašnom.

TREĆI DAN

Doručak: Isti kao prethodni dan. Za užinu tost sa malo meda i maslaca.

Ručak: Čorba od povrća, omlet od paprika i jaja i salata od manjeg krastavca i kefira. Za užinu voće po izboru.

Večera: Dva kuvana krompira i čaša kefira.

ČETVRTI DAN

Doručak: Isti kao prethodni dan. Za užinu voće po izboru.

Ručak: Čorba od pečuraka, paprikaš i salata od kiselog kupusa. Za užinu malo griza.

Večera: Porcija integralne riže sa povrćem i čaša kefira.

PETI DAN

Doručak: Isti kao prethodni dan. Za užinu voće po izboru.

Ručak: Supa, dinstano povrće po izboru sa 150 g teletine. Za salatu pola glavice zelene salate. Za užinu voćni jogrut.

Večera: Čaša kefira sa malo integralnog keksa.

ŠESTI DAN

Doručak: Isti kao prethodni dan. Za užinu voće po izboru.

Ručak: Musaka od tikvica, salata od kefira, krastavca, bijelog luka i paprika i komad hljeba od heljde. Za užinu šaka lješnika, badema i oraha.

Večera: 150 g grilovane ribe, komad integralnog hljeba, zelena salata i zeleni čaj.

SEDMI DAN

Doručak: Isti kao prethodni dan. Za užinu voće po izboru.

Ručak: Govedina u sosu od paradajza sa kupus salatom. Za užinu banana.

Večera: Voćni sok i kefir pomiješan sa lanenim brašnom.

Recept za domaći kefir

Zrna kefira možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane, ali i na Fejsbuk grupama gdje ih ljudi mahom poklanjaju jedni drugima. Dovoljno je da se učlanite u neku od tih grupa i lako ćete se dogovoriti s nekim da vam da ova zrnca, koja su po sastavu mješavina bjelančevina, amino-kiselina, lipida i topljivih polisaharida i simbioza su velikog broja dobrih, mliječno-kiselih bakterija, ocetnih bakterija i sojeva kvasaca. Nakon toga ćete sve lako dalje sami jer se kefirna zrnca, koja naoko liče na cvjetiće karfiola, svakom fermentacijom umnožavaju za pet do sedam odsto. A kad se dovoljno razmnože, možete da ih stavljate i u smutije i voćne salate.