Nemanja spaic2.jpg

Nemanja Spaić Krcko vozi dvotočkaša više od 20 godina, a u Moto klubu "TNT" je počeo da stažira 2007. godine, a punopravni član je postao sedam godina poslije.

Još kao dijete zavolio je motocikle i to je vrijeme dječačkog odrastanja kada rade hormoni, adrenalin. Kad je sjeo na dvotočkaš i počeo da vozi - ušlo mu je u krv, zavolio ga je.

"Imali smo sreću da nismo imali materijalnih sredstava da kupimo jače i bolje motore pa smo se zadovoljili sa manjom kubikažom što se ispostavilo dobro, jer nismo preskakali stepenice u vožnji. Na početku smo vozili automatike, tomose, APN 6, skutere. Krenuli smo sa 50 kubika, pa stekneš neko iskustvo pa se ide na višu kubikažu, pa nakon nekoliko godina kupiš jači motor. Na taj način se vide i upoznaju performanse motora jer kad imaš određeno iskustvo onda znaš šta očekuješ od njega, kako se on ponaša, isto kao i automobil", kazao je Spaić.

Prema Spaićevim riječima, uživa da vozi, ali, ipak, druženje bajkera, koje ne poznaje nacije, vjere, predrasude, ne može se zamijeniti ni sa čim, jer gdje god da krene, na bilo koju stranu svijeta, ne osjeća se strancem.

"Uvijek imam prijatelja da popijem kafu, ako mi se motor pokvari, bilo šta da mi treba, pronađem bajkera. To je nešto što me je sve ove godine održalo u bajkerskoj priči, jer bajker osim što će pomoći drugome, on će i saslušati drugoga. Uvijek će biti na usluzi građanima i u bajkerskom svijetu. Nikad nisam vidio bajkera da kad stojimo kraj puta nije zaustavio svoj motor i pitao da li je sve u redu", iskren je Spaić.

Nemanja spaic4.jpg

Za bajkere je uvijek važna i podrška porodice jer da nije tako mnogi se ne bi osjećali jakim, snažnim i sigurnijim ne samo u životu, nego i na dvotočkašu.

"U početku ide teže jer sve zavisi od razumijevanja. Međutim, kad na naša putovanja povedemo supruge, djecu i kad vide da je to lijepo druženje uz roštilj, šalu i da u svemu tome imaš i vikend odmor, shvate da je to lijepo. Vremenom to uđe u krv i postaje navika. Idemo na dosta motorijada, ali zato imamo i dosta gostiju na našem skupu koji je postao prepoznatljiv u regionu i jedan je od zaštitnih znakova Trebinja. Svake jeseni napravimo klupsku vožnju i idemo u zemlje regiona i obišli smo Sloveniju, Austriju, Italiju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru..., a pravimo i sedmičnu zajedničku vožnju", kazao je Spaić.

Prošle godine je sa nekoliko prijatelja išao do Šamonija, a nakon toga žičarom do vrha Egij di Midi (3.842 m) na Monblanu, odakle polazi najduži spust na svijetu, koji vodi preko lednika dugog 22 kilometra.

IMG-8d2c6eee95fbe9703000dc02cc1b54a5-V.jpg

"To je bilo prelijepo iskustvo, a išli smo preko Dolomita i planinskog prevoja Passo dello Stelvio koji je drugi najviše asfaltirani put u Evropi (najviša mu je dionica na 2.757 metara nad morem, a samo 13 metara viša je cesta preko prevoja Col de l’Iseran u francuskim Alpama). Ovuda se vozi 'Giro d Italia' i reliji. Za nas bajkere ovo je poznata maršuta, ali se ovuda može voziti samo tokom ljeta jer je i ljeti ponekad zatvorena jer se vrijeme mijenja iz sata u sat. Ovo je jedna od mojih najdužih vožnji, a maršuta je iznosila 3.500 kilometara", objasnio je Spaić.

Dvotočkaši su sastavni dio Spaićevog života i voziće dok god ima volje i osjećaja da je to lijepo, da ga putovanje čini srećnim kao i druženje sa ljudima.

Prema priči bajkera, postoje ljudi koji su pali ili će pasti sa motora jer ne postoji bajker koji nije pao.

"I sada ima adrenalina, ali smo zreliji i iskusniji i znamo da prepoznamo situaciju, ali adrenalin je isti. Naučili smo na teži način kroz padove i povrede da znamo da prepoznamo situaciju i da se spusti gas da ne bi doveli druge ili sebe u opasnost", jasan je Spaić.

Nemanja spaic3.jpg

Spaić je mladim bajkerima poručio da sve počinje iz ljubavi i da, ako se to radi na taj način, za njih nema problema.

"Ako krenemo iz nekih drugih razloga, to neće trajati ili će otići u drugu krajnost. Savjetovao bih mlade da čuvaju sebe i da razmišljaju o drugim učesnicima u saobraćaju naročito što se tiče gradske vožnje", kazao je Spaić.

Na kraju razgovora za TrebinjeLive.info, Spaić je istakao da "motor" za njega predstavlja jednu lijepo sporednu stvar, a da u životu ima prioritetnijih stvari kao što je porodica.

"To je lijep hobi koji se treba pravilno iskoristiti i učiniti da ti motor priušti lijepa putovanja i da iz toga izvučemo nešto najbolje. Ja sam kroz motorijade stekao petnaestak super prijatelja sa kojima se družim, dolaze mi na slavu i to je stil života i bogatstvo sa kojim se možeš pohvaliti", završio je Spaić.

Nemanja spaic1.jpg