Polovni automobili.jpeg

Tržište polovnih i novih automobila se ne smiruje. Obje vrste su u svakom slučaju poskupjele, u zavisnosti od modela. No, evropska pravila donose i nove cijene.

Asocijacija proizvođača automobila Evrope (ACEA) tvrdi da će nove, više cijene i udar na potrošače i industriju donijeti nova regulativa EU protiv zagađenja okoliša, koja fokus stavlja na supstance koje su štetne za ljudsko zdravlje.

Istaknuto je da će sve to izazvati povećanje cijena proizvodnje automobila, ali i autobusa i kamiona. Napravili su i računicu koja pokazuje da poskupljenje neće biti bezazleno. U studiji je konkretno navedeno da će cijena proizvodnje automobila porasti za 2.000 evra (oko 4.000 KM) u prosjeku, a za autobuse i kamione čak 12.000 eura (oko 24.000 KM).

Samim tim, nove cijene proizvodnje uticaće i na potrošače odnosno kupce.

Istovremeno, Evropska komisija je iznijela nešto blažu računicu. Kako je ocijenjeno, automobili će poskupjeti za 180 (oko 360 KM) do 450 evra (oko 900 KM), a za 2.800 evra (oko 5.600 KM) nova cijena biće viša za kamione i autobuse.

EU je za rok odredila juli 2025., a u aprilu je njemački Volkswagen tražio da se taj datum pomjeri za jesen 2026. godine.

Bosna i Hercegovina, koja još nije članica Evropske unije, ali svakako uvozi vozila iz zemalja koje to jesu, i to najviše iz Njemačke, potom iz Češke, Francuske, Slovačke i Španije. To su zvanični podaci Agencije za statistiku BiH koji se odnose na 2022. godinu. Sigurno je da će nova regulativa EU utjecati i na Bosance i Hercegovce.