Krvne grupe.jpg

Osam je krvnih grupa, a izuzetno je važno znati koja je vaša. Može vam spasiti život, a i pomoći da preduhitrite neka stanja i zdravstvene probleme.

Vrlo je važno znati koja ste krvna grupa, posebno u hitnim situacijama, pa ju je dobro imati negdje i zapisanu. Četiri su glavne krvne grupe: A, B, O te AB, a ukupno ih je osam, kad se pribroje i Rh faktor (A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+ ili AB-).

Stručnjaci smatraju i da vam krvna grupa može otkriti kojim ste bolestima skloniji, piše Ordinacija.hr, a prenosi N1.

Bolesti srca

Dobra je vijest za osobe s krvnom grupom 0 da je njihov rizik nizak, ako je vjerovati istraživanjima, zbog čega se smatra i da ta krvna grupa najduže živi. Stručnjaci ne znaju razlog ali postoji mišljenje kako je moguće da su ostale krvne grupe povezane s višim nivoima holesterola i proteina koji su povezani s nastankom krvnih ugrušaka.

Rak gušterače

Ako ste grupa A, AB, ili B imate veći rizik od razvoja ove bolesti. Molekule u krvi grupe A i B pomažu bakteriji H. Pilori da raste i razvija se u crevima što povećava rizik od oboljevanja.

Stres

Stres povećava nivo kortizola u krvi. Osobe koje imaju krvnu grupu A imaju i povišen kortizol pa su sklonije stresu.

Pamćenje

Mala studija pokazala je da najčešće probleme s pamćenjem imaju ljudi s AB krvnom grupom.

Čir

Čir na želucu je vrlo bolan i neugodan, a češće pogađa ljude s krvnom grupom 0.

Krvni ugrušci

Venska tromboza je stvaranje ugrušaka u dubinskim venama. Istraživanja pokazuju kako osobe koje imaju A, B ili AB grupu imaju i veće šanse da im se dogodi ovaj problem.

Plodnost

Jedna studija pokazala je da su žene s krvnom grupom 0 sklonije tome da imaju smanjen broj zdravih jajnih ćelija, ali to je daleko od dokazanog.

Dijabetes

Dijabetes tip 2 se češće događa osobama s krvnom grupom A i B, a stručnjaci nisu sigurni zašto i smatraju da je potrebno još istraživanja.

Moždani udar

Rizik od moždanog udara raste ako imate krvnu grupu AB. Ljekari misle da je to posljedica podložnosti razvijanja krvnih ugrušaka.