tromb.jpg

Koliko opasni mogu da budu krvni ugrušci? Zašto je vrlo važno da znamo da prepoznamo prve simptome tromba i da se na vrijeme javimo ljekaru, za portal Nova.rs govorio je prof. dr Arsen Ristić.

Za početak, profesor Ristić govori ko je u najvećem riziku od krvnih ugrušaka.

„Ugrušcima su posebno skloni oni koji imaju maligne bolesti, a ako neko ima karcinom pod terapijom a dobio je i koronu, rizik mu je duplo veći za pojavu tromba. Oni moraju svakako da budu na preventivnoj terapiji. I ljudi poslije kovida, pogotovo oni koji imaju povišen D-dimer i produženu upalu, uvijek imaju preventivnu terapiju – prvo injekcije, pa poslije tablete“, kaže za portal Nova.rs kardiolog Arsen Ristić.

Simptomi tromba u nozi

Prof. dr Ristić kaže i kako da prve znake tromba prepoznamo i time predupredimo posljedice. Prije svega, to zavisi od mjesta gdje se ugrušci jave.

„Trombovi se obično pojave u proširenim venama u nogama. Onda noga otekne, bude bolna, poplavi ili pocrveni. To su tegobe velikog stepena, pa pacijent odmah ode na pregled. S druge strane, kad se trombovi pojave u plućima, onda je to praćeno gušenjem, bolovima u grudima, nekad i gubitkom svijesti i iskašljavanjem krvi. I tada se zbog svega toga pacijent obično odmah javi na pregled jer su tegobe takve.“

Doktor Ristić kaže i da trombovi mogu da se pojave i na drugim mjestima, recimo, na krvnim sudovima srca, pa se onda desi infarkt, ili u crijevima, mada se obično neće javiti u zdravom dijelu krvnog suda, već poslije preloma noge ili kuka, dugotrajnog ležanja…

Pritom, naš sagovornik napominje da trombovi ne moraju da budu veliki, mada su svakako opasni. U tom slučaju, ugrušci uzrokuju osjećaj nedostatka vazduha, gušenje, a to može da zavara, pa se simptomi ne prepoznaju, posebno kod gojaznih osoba.

Promjene se u tom slučaju vide na EKG-u, u analizama krvi, ultrazvuku srca, a dijagnoza se postavi kombinacijom tih analiza, kaže prof. dr Ristić.

„Obično u hitnim službama bude jedan do dva pacijenta svakog dana koji imaju sumnju na plućnu emboliju i ti su nam krvni ugrušci najopasniji i najvažniji“, kaže prof. dr Ristić i napominje da je plućna embolija peti najčešći uzrok smrti u svijetu.

Dakle, u slučaju da osjetite neki od simptoma koji upućuju na tromb, obavezno se javite ljekaru.

Takođe, na trombove treba paziti na vrijeme i gledati kako da ih predupredimo.

Mada krvni ugrušci ne znaju za rasu, pol ili starost i mogu da pogode bilo koga, ipak se izdvajaju stanja koja sa sobom nose povećan rizik za nastanak tromba. Pored povreda i operacija i osim onkoloških pacijenata, to su i kontraceptivne pilule, hormonska terapija, trudnoća, gojaznost, dugo sjedenje, posebno s prekrštenim nogama, pušenje, hronična oboljenja srca, pluća, dijabetes…

Zato je uvijek preporučljivo da se hranite zdravo, odnosno, da se čuvate gojaznosti, da izbjegavate pušenje i dugo sjedenje – ako ste na poslu satima za računarom, ustanite s vremena na vrijeme i protegnite noge, savjetuju na sajtu StoptheClot.org.

U slučaju da zatreba terapija, za razbijanje trombova obično se koriste antikoagulanti poput fraksiparina, tj. lijekovi koji razrijeđuju krv. Ipak, ništa ne treba raditi na svoju ruku i uvijek se treba konsultovati sa ljekarom, koji će odrediti šta je najbolje rješenje.