Mrkonjici 20239.jpg

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Mrkonjićima kod Trebinja, rodnom selu velikog svetitelja i čudotvorca, te poručio da je Sveti Vasilije svuda pratio poziv ljubavi Božije i svoje nade polagao u silu Božiju.

Liturgiji je prisustvovalo na hiljade vjernika koji su došli iz svih krajeva, a pred vjerni narod iznesene su mošti Svete Ane-Anastasije, majke Svetog Vasilija, pronađene prethodnih dana, na poklonjenje.

Vladika Dimitrije rekao je u besjedi da je Sveti Vasilije kao dječak Stojan krenuo za Hristom iz ovog sela, preko Zavale, Tvrdoša, Svete Gore, Nikšića, do ostroških stijena i svuda je pratio poziv ljubavi Božije.

"Taj dječak nije polagao nade u svoju silu, nego u silu Božiju, zato se u njega i uzdao i odrekao se sebe. Onda je uzeo svoj krst i sve što mu je dolazilo u životu smatrao je za Božiju volju i ljubav Božiju i priliku da se ispravi", rekao je vladika Dimitrije.

Episkop zahumsko-hercegovački istakao je da je veliki Božiji dar i blagoslov da su pronađene mošti Svete Ane - Anastasije, majke Svetog Vasilija.

Mrkonjici 20237.jpg

"Neka Bog da, da budemo dostojni ovog velikog dara i blagoslova, da poslije skoro 400 godina nađemo majku Svetog Vasilija i da je imamo u crkvi na poklonjenje. Da Bog da, da svi budu dostojni toga, te da obretenje moštiju Svete Ane-Anastasije u ovim danima kad je srpski narod pogođen tragedijama, otkrije tajnu šta znači roditeljstvo, biti majka i otac, vrijednost toga i da svi vole svoju djecu", rekao je vladika Dimitrije.

Nakon službe, vladika Dimitrije i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić obavili su obred lomljenja slavskog kolača.

Mrkonjici 20236.jpg

Predsjednik Crkvenog odbora Mrkonjići Rade Bošković rekao je novinarima da danas na praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, osjeća radost, naročito kad među brojnim ljudima koji su došli danas, vidi i veliki broj mladih ljudi.

"Mrkonjići su se mnogo promijenili, zahvaljujući vjernom narodu i velikom broju ljudi koji posjećuju selo", rekao je Bošković.

Mrkonjici 20234.jpg

Po završetku službe, u porti manastira priređena je svetovasilijevska školska priredba, u izvođenju učenika Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" Trebinje i učenika pravoslavne vjeronauke drugih hercegovačkih škola.

20230512_112655-min.jpg

20230512_112728-min.jpg

Mrkonjici 20238.jpg

Mrkonjici 20235.jpg

Mrkonjici 20233.jpg

Mrkonjici 20232.jpg

Mrkonjici 20231.jpg

20230512_092621-min.jpg