Civot sa mostima svete ane mrkonjici trebinje1.jpg

Ćivot sa moštima blažene Ane-Anastasije Jovanović, majke Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, izložene su u manastirskoj crkvi posvećenoj ovom velikom svetitelju u njegovom rodnom selu Mrkonjići u Popovom polju. Brojni vjernici iz Trebinja, Ljubinja i ostatka Hercegovine dolaze da se pomole, poklone i cjelivaju Anine mošti.

Za sutrašnji praznik posvećen Svetom Vasiliju pri kraju su posljednje pripreme, koje završavaju vrijedne monahinje Petropavlovog manastira, čiji je metoh manastir u Mrkonjićima. S posebnom radošću brinu o ćivotu sa moštima majke Svetog Vasilija i sa osmijehom dočekuju svakog čovjeka koji pohodi Mrkonjićima da se pokloni moštima.

U narodu je svetiteljeva majka Ana već prozvana "popovopoljska", "hercegovačka" i "trebinjska", a mati igumanija Pavla kaže za TrebinjeLive.info da je ovo veliki trenutak za sve u Trebinju, Popovom polju i uopšte za pravoslavne ma gdje oni živjeli.

Ovo su, priča, veoma radosni dani, navodeći da joj je posebno drago što je ispoštovana velika želja blaženopočivšeg vladike Atanasija da se iskopaju Anine mošti i iznesu pred vjerni narod koji sada može da se ispred njih pomoli, pokloni im se i cjeliva ih.

"Vladika Atanasije je uvijek govorio da kada budemo otvarali grob Svete Ane da ćemo njene kosti prepoznati po izrazito žutoj boji. Tako je bilo. Sada se vidi da je predanje o Aninoj visini bilo i te kako istinito i da se prenosilo sa koljena na koljeno. Bila je visoka oko 185 centimetara, a i za Svetog Vasilija, kako je to pričao vladika Atanasije, znalo se da je bio visok čovjek", kaže mati Pavla.

Kada je podignut prvi sloj zemlje i pronađene kosti jasno je bilo da one ne pripadaju Ani. Zatim se nastavilo sa iskopavanjem, da bi ubrzo bio primjećen neobičan krst, a ispod njega su se nadzirale kosti izrazito žute boje.

"Čim je to vidio iguman Manastira Ostrog otac Sergije - položio je ikonu na kojoj su Sveti Vasilije i njegova majka Ana. Polako smo otkopali svu zemlju i vidjeli u potpunosti sačuvane kosti. Ruke su joj bile prekrštene tačno onako kako to nalaže naša pravoslavna vjera. Vjerovatno, baš zbog tog položaja ruku, lično Sveti Vasilije je sahranio svoju majku - devet koraka od ivice crkve posvećene Svetom Nikoli", priča nam mati Pavla.

Mosti ane majke svetog vasilija1.jpg

Kaže i da sadašnji spomenik nije bio u ravni sa ivicom crkve - kako je to, 1936. godine, Tripku Milutinoviću, svjedočio njemu nepoznati stariji kaluđer, govoreći mu gdje je grob majke Svetog Vasilija Ostroškog.

“Međutim, kada smo došli do Aninog groba, koji se nalazio ispod sadašnjeg spomenika - on je bio tačno u ravni sa ivicom zida crkve, baš onako kako je svjedočio Tripko”, priča nam mati Pavla.

POSEBAN ĆIVOT IZ OSTROGA I NOŠNJA IZ TREBINJA

Civot sa mostima svete ane mrkonjici trebinje3.jpg

Nakon što je izvršeno obretenje (pronalazak*) moštiju, monasi iz Ostroga su donijeli ćivot u koji su položene Anine mošti.

“I to koji kivot - isti onaj u kome su bile mošti Svetog Vasilija tokom njegove posjete Trebinju, rodnim Mrkonjićima i Popovom polju 1996. godine. To je tek veliki dar naše braće iz Ostroga”, ispričala nam je mati Pavla.

Zatim su se, kaže mati, javili iz Udruženja žena “Vasila” iz Trebinja i ponudili da poklone narodnu nošnju u koju su zatim obučene Anine mošti, baš onako kako je to i prikazano na ikoni u Mrkonjićima.

Među brojnim vjernicima koji su danas cjelivali ćivot sa moštima bio je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji kaže da je ovo veliki dan za Trebinje, Mrkonjiće i vaskoliki pravoslavni rod.

“Ovo je veliki blagoslov za naše Trebinje. Riječima ne mogu da opišem svoju radost što živim u vremenu kada su Anine mošti izložene u ćivotu u ovom manastirskom kompleksu, koji je zadužbina svakog Trebinjca”, rekao je Ćurić.

On se zahvalio vladici Dimitriju, mati Pavli i svim bogoslužiteljima na svemu što su do sada i što će tek da čine za našu Hercegovinu.

“Svjedok sam riječi vladike Atanasija i to više puta gdje je govorio o Aninim moštima. Hvala Bogu, došlo je vrijeme da one budu u ćivotu u manastiru posvećenom njenom sinu, našem ostroškom čudotvorcu”, rekao je Ćurić.

Civot sa mostima svete ane mrkonjici trebinje2.jpg

Politika-Large.jpg