dani svetog vasilija najava.jpg

Na području Trebinja i Hercegovine od sutra do nedjelje, 14. maja, biće održana manifestacija "Dani Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog".

Manifestaciju organizuju Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Grad Trebinje.

Predstavnik za kulturu i medije Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Branislav Rajković naveo je da će manifestacija početi sutra u 18.00 časova večernjom službom u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg i u manastiru Svetog Vasilija u Mrkonjićima.

"Od 19.00 časova sadržajno i programski otvaramo ovu manifestaciju na Trgu slobode u Trebinju, a u slučaju vremenskih neprilika u Kulturnom centru", rekao je Rajković na konferenciji za novinare.

Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske najavljeno je ranije da će manifestacija "Dani Svetog Vasilija" u postojbini velikog srpskog svetitelja biti nastavljena u petak, 12. maja, služenjem Svete arhijerejske liturgije u manastiru Svetog Vasilija u Mrkonjićima u 9.00 časova.

Nakon toga u 11.00 časova u porti ovog manastira biće priređena svetovasilijevska školska priredba u izvođenju učenika Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" Trebinje i učenika pravoslavne vjeronauke drugih hercegovačkih škola.

Istog dana u 20.00 časova u Galeriji Kulturnog centra Trebinje biće otvorena izložba slika legata Zdravka Vajagića.

U subotu, 13. maja, od 8.30 u manastirima Tvrdoš i Zavala biće priređena radionica za djecu "Sveti Vasilije Ostroški -dijete zavalsko i tvrdoško", dok će u nedjelju 14. maja u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg od 9.00 časova biti služena liturgija i proslavljena slava Crkvenog hora "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški".

Etnomuzikolog u Muzeju Hercegovine Pavle Paovica rekao je novinarima da će u okviru programa manifestacije biti predstavljeni oblici arhaičnih pjevanja, kao i izvođenje hercegovačkih narodnih igara, a učesnici programa su kulturno-umjetnička društva iz Trebinja i pjevačke grupe iz okoline Trebinja i Ljubinja, te da je ovo prilika da se prikaže nematerijalna kulturna baština Hercegovine.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić rekla je novinarima da Gradska uprava sa posebnim pijetetom prati manifestaciju "Dani Svetog Vasilija", te da u saradnji sa Eparhijom i gradskim ustanovama kulture u naredna četiri dana organizuje niz događaja.

Dani-Svetog-Vasilija.jpg