Alchajmerova bolest.jpg

Moguće je da se nalazimo pred novom erom liječenja Alchajmerove bolesti. Naime, pokazalo se da već drugi lijek u manje od godinu dana usporava ovu bolest. Stručnjaci su rekli da smo sada "na pragu" dostupnosti lijekova, nečega što se nedavno činilo nemogućim, piše BBC.

Farmaceutska kompanija Eli Lilly izvijestila je da njen lijek - donanemab - usporava ritam Alchajmerove bolesti za oko trećinu. Međutim, dva volontera, a možda i treći, umrli su od posljedica opasnih oteklina na mozgu.

Kako djeluje novi lijek?

Donanemab djeluje na isti način kao lekanemab, koji je bio na naslovnicama širom svijeta kada je dokazano da usporava bolest. Oba se svode na antitijela poput onih koja tijelo stvara za napad na viruse, ali oni su osmišljeni da počiste ljepljivu prljavštinu iz mozga, zvanu beta amiloid.

Amiloid se nakuplja u prostorima između moždanih stanica, stvarajući karakteristične plakove koji su jedno od obilježja Alchajmerove bolesti.

"Decenijama duga bitka za pronalaženje tretmana koji utiču na Alchajmerovu bolest se mijenja", rekla je dr. Cath Mummery, šef klinike za kognitivne poremećaje u Nacionalnoj bolnici za neurologiju i neurohirurgiju Ujedinjenog Kraljevstva, te dodala:

"Sada ulazimo u razdoblje modifikacije bolesti, u kojem bismo se mogli nadati da ćemo liječiti i tretirati nekoga s Alchajmerovom bolešću, uz dugotrajno liječenje bolesti, a ne palijativnu i suportivnu zaštitu."

Što se zna o testovima?

Potpuni detalji testova kompanije Eli Lilly tek trebaju biti objavljeni, no poznate su ključne činjenice:

- 1.734 ljudi učestvovalo je u najranijoj fazi ispitivanja Alchajmerovoj bolesti;

- donanemab je primjenjivan kao mjesečna infuzija sve dok karakteristični plakovi u mozgu nisu nestali;

- tempo bolesti usporen je za oko 29% ukupno i za 35% u grupi pacijenata za koje su istraživači očekivali da će imati najbolje rezultate;

- oni koji su primili lijek takođe su imali kvalitetniji svakodnevni život, npr. mogućnost raspravljanja o aktualnim događajima, vožnje ili bavljenja hobijima;

Međutim, oticanje mozga bila je uobičajena nuspojava kod čak trećine pacijenata. Uglavnom je bilo blago ili asimptomatsko te je otkriveno na snimcima mozga - ali 1.6% pacijenata razvilo je opasno oticanje mozga. Dvije smrti su direktno pripisane tome, a treći dobrovoljac je umro nakon takvog slučaja.

"Ohrabreni smo potencijalnim kliničkim dobrobitima koje donanemab može pružiti iako postoje povezani rizici koji mogu biti ozbiljni i opasni po život, kao i kod mnogih efikasnih tretmana za iscrpljujuće i smrtonosne bolesti", rekao je potpredsjednik Eli Lillyja za istraživanje i razvoj, dr Mark Mintun.

Kompanija je objavila da će u sljedećih nekoliko mjeseci započeti proces odobravanja svog lijeka za upotrebu u bolnicama.

Dr Liz Coulthard sa Univerziteta u Bristolu rekla je da postoje značajne nuspojave i nedostatak dugoročnih podataka, ali bi lijek mogao "pomoći ljudima da duže dobro žive s Alchajmerovom bolešću". To što dva lijeka usporavaju bolest ciljajući amiloid u mozgu takođe je uvjerilo naučnike da su na pravom putu nakon decenija neuspjeha.