kupovina voca.jpg

Znamo da je danas u supermarketima moguće pronaći skoro svako voće i povrće, u bilo koje doba godine, bez obzira da li mu je sezona ili ne, jer se dosta toga uvozi – ali pitanje je koliko je svježe i čime je tretirano.

Ako želite da se hranite zdravije, treba voditi računa kad koje povrće, odnosno voće raste i kupovati ga lokalno, na pijacama. Ni to nije garancija da će biti bez pesticida, ali bar znate da je svježe i vjerovatno će biti ukusnije i hranljivije.

Jesti sezonski jednostavno znači iskoristiti vreme sazrijevanja i berbe biljaka, pa uključiti voće i povrće u ishranu kada je na vrhuncu. Takođe će vam uštedeti novac!

Napravili smo tabelu koja pokazuje godišnje doba kada je određeno voće i povrće na vrhuncu. Ovo su opšte smjernice, a naravno, to se razlikuje se od regiona do regiona, kao i od uslova u kojem se gaji.

1680186602-sezonsko-voce-i-povrce-tabela-1024x947-min (1).jpg

Kao što vidite, ova tabela je zanimljiv vodič kroz svijet ukusnog voća i povrća po mjesecima. Dobra ideja je da je preuzmete, štampate i istaknete u vašoj kuhinji.

Ne zaboravite – lokalno proizvedeno povrće i voće će uvek biti svježije i hranljivije od onog koje možete pronaći u supermarketu. Direktna kupovina pijaci može biti od koristi lokalnoj privredi i pomoći da potrošači tačno znaju odakle dolazi njihova hrana.