radnici gradjevina.jpg

Radnicima iz BiH ubuduće bi mogao biti dodatno prokrčen put za tržište Slovenije, jer pojedine barijere koje su do sada kočile zaposlenje u toj zemlje po svemu sudeći uskoro bi mogle biti izbrisane.

Naime, Ministarstvo civilnih poslova BiH je u saradnji sa nadležnim institucijama Slovenije izmijenilo sporazum o zaposlenju na tržištu te Evropske zemlje. Izmjene tog sporazuma su u fazi konsultacija i uskoro bi trebalo da se nađu na sjednici Savjeta ministara BiH.

Naime, suština je u tome da se prema sporazumu koji je trenutno na snazi o zapošljavanju domaće radne snage u Sloveniju on primjenjuje na radnike koji su najmanje 30 dana na evidenciji nezaposlenih u BiH.

U izmjenama sporazuma ta vremenska odrednica je u potpunosti izbrisana.

Takođe, u skrojenim izmjenama sporazuma navedeno i da se ugovor o zaposlenju zaključuje i na jednom od službenih jezika u BiH, što trenutno nije slučaj.

Pored toga, trenutno su na snazi i odredbe sporazuma da radnik iz BiH mora biti zaposlen kod poslodavca koji je podnio zahtjev za izdavanje radne dozvole godinu dana te da tek nakon isteka tog perioda može da mijenja firmu.

Međutim, u izmjenama sporazuma navedeno je da radnik može promijeniti poslodavca u prvoj godini zaposlenja i to na osnovu nove dozvole koju izdaju nadležni organi u Sloveniji.

Veliki broj stanovnika BiH uveliko radi na tržištu te zemlje, a samo u prošloj godini tamo je zaposleno 18.312 državljana BiH, odnosno taj broj radnika dobio je posao posredstvom Agencije za zapošljavanje na nivou zemlje. Međutim, tom broju treba dodati i svakako veliki broj onih građana koji su samostalno pronalazili posao na slovenačkom tržištu i tamo se zapošljavali.

Iz poslovne zajednice poručuju da izmjene sporazuma o zapošljavanju radnika u Sloveniji ne prestavljaju ništa drugo do vjetar u leđa domaćoj radnoj snazi.

– Odlaziće nam najkvalitetniji radnici, što će dodatno zakomplikovati ionako tešku situaciju u privredi. Mi po svaku cijenu moramo da zadržimo domaću radnu snagu, ono što je ostalo. Slovenija, ali i Njemačka, liberalizuju svoje tržište i olakšavaju ulazak radnika, odnosno privlače radnu snagu na sve moguće načine – rekao je predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić i dodao da, ako budu nastavljeni sadašnji trendovi demografski ćemo dodatno osiromašiti, jer u posljednje vrijeme odlaze čitave porodice i olako dobijaju potrebnu dokumentaciju po osnovu spajanja porodice u evropskim zemljama.

I dok domaći radnici odlaze, oni strani sve više dolaze na tržište BiH. Tako je zbog nedostatka radne snage na tržištu RS povećana kvota za zapošljavanje stranaca za 2022. godinu sa 600 na 1.400 radnih dozvola. Isto toliko radnih dozvola odobreno je i za ovu godinu, a iz poslovne zajednice poručuju da je 1.400 radnih dozvola za sada dovoljno, ali da imaju obećanja iz Vlade Srpske da će, ako bude ukazana potreba, taj broj biti povećan, piše Glas Srpske.