Tvrtko I Kotromanic.jpg

Tvrtko Prvi Kotromanić /1338-1382/, najmoćniji bosanski vladar, koji je u Manastiru Mileševi, na grobu Svetog Save, 1377. godine krunisan za kralja Srbije i Bosne, umro je 23. marta 1391. godine.

Tvrtko je 1382. godine svim svojim titulama dodao i titulu kralja Dalmacije, Hrvatske i Primorja.

Kada je krunisan za kralja Srbije, Tvrtko je sebi dodao ime Stefan, dinastičko ime svih Nemanjića i titulu kralja Srba, Bosne, Primorja i humske zemlje.

U bici kod Bileće 1388. godine kralj Tvrtko potukao je Turke, a njegova vojska pod vojvodom Vlatkom Vukovićem učestvovala je 1389. u Kosovskoj bici protiv Turaka.

On je rodbinski bio vezan sa Nemanjićima kao unuk Jelisavete, kćerke srpskog kralja Stefana Dragutina.

Grb tog bosanskog i srpskog velmože bio je dva polja podijeljena kosom linijom, sa po tri ljiljana u svakom polju u obliku trougla i u pravoj liniji. Ljiljan je u srednjovjekovnoj evropskoj heraldici simbol Presvete Bogorodice.

Kao gospodar jednog dijela nekadašnjih nemanjićkih posjeda, Tvrtko je smatrao sebe jedinim legitimnim nastavljačem njihove državne tradicije.

U prilog Tvrtkovom identitetu ide i zapis iz jedne povelje.Tvrtko piše da zemlja njegovih predaka Nemanjića nema svoga pastira i da odlazi u srpsku zemlju, želeći da obnovi prijesto svojih roditelja.

Među Srbima je uvriježeno mišljenje da je Tvrtko bio veliki pravoslavac. Srpska pravoslavna crkva navodi da je krsna slava kralja Stefana Tvrtka Prvog Kotromanića – Sveti arhiđakon Stefan.

Nakon prvih višestranačkih izbora u BiH 1990. godine, komisija tadašnje muslimansko-hvatske koalicine u Narodnoj skupštini BiH odlučila je da neki od ovih heraldičkih simbola iz Tvrtkovog doba, koji imaju hrišćanske, pa i srpske korijene, budu predloženi za grb BiH.

Međutim, tokom rada oni nisu konsultovali srpsku stanu i išli su metodom svršenog čina, pa su srpski prrdstavnici odbili da veriFikuju nametnute simbole.

Tokom rata, muslimanska vlada u Sarajevu koristila je ove oznake, čime je potpuno uništila svaku mogućnost za njihovo uvrštavanje među legalne simbole BiH.