Rjecnik hrvatska.jpg

Čak 385 ljudi predložilo je 538 novih hrvatskih riječi na, sada već tradicionalnom, konkursu za novu hrvatsku riječ koji je vodio časopis Jezik i uz podršku "Dr. Ivana Šreter".

U uži izbor konkursa ušlo je 15 novih riječi, a komisija časopisa Jezika među njima je sada izabrala pobjednika.

Za najbolju novu hrvatsku riječ odabrali su "prestrujnik", specifičnu riječ za strujni adapter.

Naime, već postoji nekoliko hrvatskih riječi za adapter – konverter, konverter, adapter, ali postoji i najmanje deset različitih vrsta adaptera koji nemaju veze sa strujom. dr sc. Tomislav Meštrović i dr Ognjen Ožegić koriste riječ prestrujnik, koja sužava i bliže definiše pojam adapter, i to vještije od pojma "strujni adapter", piše Večernji.hr.

Predlagači ovogodišnje pobjedničke riječi učestvuju na konkursu od 2017. godine, a već su dva puta bili u užem izboru sa riječima ukoznica (tetovaža) i društvostaj (zaključavanje).

Druga nagrada ove godine pripala je dr. Leonard Štrac i Izabela Štrac za riječ "šećernice" , zbirni naziv za šećernu repu, šećernu trsku i potencijalno šećerni kukuruz - biljke od kojih se dobija šećer.

Tako sada, pored uljarica i žitarica, imaju i šećernu trsku. Zagovornici ove riječi prvi put su se prijavili na konkurs.

Riječ "bakroza" donijela je treće mjesto dr Marku Buknu i Martini Pehar, a odnosi se na hepatolentikularnu degeneraciju ili Vilsonovu bolest, kod koje se bakar akumulira u tkivu. Brojne bolesti u hrvatskom jeziku imaju sufiks -oza, koji se, iako grčkog porijekla, smatra neutralnim.

Nova riječ bakroza za staru bolest se uklapa u sistem, providna je po značenju i laiku jasnija. Naravno, nova riječ nema namjeru da zamijeni latinski, zvanični naziv, ali će biti lakše razumjeti i zvučati manje strašno. Na konkursu su po prvi put učestvovali i zagovornici ove reči.

U finalu su za nagrade konkurisale ove riječi:

1. bakroza - hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest 2. dimodojavnik - detektor dima 3. izazor - retrovizor 4. javnozborac/javnozborstvo - PR 5. krugotok - kružni tok 6. obrubnik - lajsna 7. odricajnica - disclaimer; izjava o odricanju od odgovornosti 8. otpadalište - odlagalište otpada 9. prestrujnik - strujni adapter 10. pridatak - plug in 11. prijevodnici - titlovi 12. prikaznik - displej 13. šećerice - biljke od kojih se proizvodi šećer 14. zaključaj - lockdown 15. znojilište - sauna