Izlozba vladika atanasije4.jpg

U Kulturnom centru je povodom druge godine od upokojenja vladike Atanasija, koja se obilježava od 9. do 11. marta, otvorena izložba arhivske građe pod nazivom "Arhiva i biblioteka episkopa Atanasija Jevtića 1938-2021".

Ova izložba je plod rada Arhiva Srpske pravoslavne crkve, Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, Narodne biblioteke Srbije, a što se tiče autorstva to su direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve Radovan Pilipović, jeromonah Teofil Petrović nastojatelj i iguman manastira Duži i dugogodišnji sabrat manastira Tvrdoš, đakon Nenad Idrizović iz Beograda i Nemanja Kalezić načelnik Odeljenja obaveznog primerka Narodne biblioteke u Beogradu.

Direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve Radovan Pilipović je istakao da ova izložba pokazuje pisanu zaostavštinu jedne velike ličnosti koja je bila u Hercegovini u najtežem vremenu za srpski narod krajem 20. i početkom 21. vijeka.

"Riječ je o ličnosti koja nije samo episkop zahumsko-hercegovački i primorski već pripada generaciji srpskih bogoslova koji su iznijeli renesansu svetoočanskog predanja. On je bio arhijerej, bogoslov, čovjek koji se bavio teologijom na jedan praktičan način kroz život. Njegovo bavljenje teologijom nije bilo teoretsko, već je tu bilo više segmenata akademsko, ali prije svega pastirsko. Svi ovdje znaju ko je bio vladika Atanasije i nama je bio zadatak da kroz njegovu arhivsku građu koja je ostala iza njega kao i kroz njegovu biblioteku pokažemo intelektualno interesovanje koje je imao prema pisanoj riječi i sve ono što arhivska dokumenta govore u smislu njegovog društvenog usmjerenja. Otadžbinski rat je od crkve zahtjevao jednu veliku društvenu odgovornost i hvala Bogu što je naša crkva imala takvog arhijereja kao što je bio episkop Atanasije", objasnio je Pilipović.

Izlozba vladika atanasije5.jpg

Načelnik Odeljenja obaveznog primerka Narodne biblioteke u Beogradu Nemanja Kalezić je rekao da od juna prošle godine pokušavaju da sistematizuju veliku pisanu zaostavštinu vladike Atanasije, a jedan od plodova tog rada je i ova izložba.

"Izložba se sastoji od 31 table na kojima je predstavljena arhiva vladike Atanasija, a eksponatima smo željeli da približimo biblioteku. U dvadesetogodišnjem iskustvu sređivanja biblioteka nikad nismo naišli na biblioteku koja je bila više korištena. Preko 17.000 knjiga koliko je brojila biblioteka vladike Atanasija vidjeli smo sigurno da je preko 12.000 knjiga intenzivno korišteno. Vidi se fantastična erudicija i želja za znanjem i bilo je teško odabrati materijal i ima još dosta dokumenata. Trebaće godine da se sve ovo katalizuje i sistematizuje do kraja", kazao je Kalezić.

Izlozba vladika atanasije3.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je pozdravljavljajući sve prisutne naglasio je da smo vladiku besmrtnog imena doživljavali kao najveće dijete među djecom.

"Teško je govoriti o nekome ko je bio sve svom narodu, duhovni otac, pastir, prijatelj, učitelj, sabrat, neko ko se danonoćno molio za svoje Hercegovce posebno onda kada je bilo najteže. Hecegovina je živjela i doživjela s svojim vladikom vaskrs, a narod je uz sebe imao čovjeka onakvog samo kakvog je samo mogao da se zamisli. Njegova arhiva i biblioteka obiluje izuzetnom građom velike vrijednosti, a to je samo mali dio onoga što nam je ostavio vladika Atanasije. Želim da se zahvalim svima koji su učestvujete u očuvanju arhive i biblioteke našeg vladike i zato što ste na sebe preuzeli taj veliki, složen, ali važan zadatak. Grad Trebinje vam stoji za sve vrste pomoći, a sve s ciljem da sačuvamo ono što je naš dragi vladika bilježio, skupljao i čuvao decenijama unazad", rekao je Ćurić.

Posjetioci će ovu izložbu moći da pogledaju u narednih 15 dana.

Izlozba vladika atanasije2.jpg

Izlozba vladika atanasije1.jpg