Zatvor elsalvador1.jpg

Predsjednik El Salvadora Najib Bukele najavio je oštri obračun sa članovima bandi, koji već duže vrijeme rukovode većim dijelom zemlje. U cilju tih napora, El Salvador je otvorio najveći zatvor na svijetu, u kom će biti smješteni pripadnici nasilnih bandi. Jedan dio njih već je prebačen u zatvor, a ove fotografije obišle su svijet.

U zatvor iz kog se, kako se hvale tamošnji zvaničnici, ne može pobjeći, stigla je prva ekipa zatvorenika, pripadnika jedne od najokrutnijih, najkrvoločnijih bandi na svijetu – notorne Mare Salvatruče ili MS-13. El Salvador je ove nedjelje uhvatio čak 65.000 ljudi povezanih s ovom bandom koja djeluje i u Los Anđelesu.

Masovna hapšenja stižu kao rezultat odluke predsjednika Najiba Bukelea da se konačno zemlja uhvati u koštac s nevjerovatno visokom stopom kriminala.

Novi zatvor, izgrađen upravo za te namjere, prostire se na čak 166 hektara što ga čini najvećim na svijetu i u njemu će biti smješteno oko 40.000 zatvorenika. Bukele izričito obećava da u novom zatvoru zatvorenici neće imati pristup „prostitutkama, video igrama, mobilnim telefonima niti računarima“, kao što je dosad bio slučaj, prenosi Jutarnji list.

Posebna elektronska oprema će blokirati signale telefona kako bi se spriječila bilo kakva komunikacija iz zatvora. Zatvor se sastoji od čak 8 zgrada, od kojih svaka sadrži ćelije za više od 100 zatvorenika.

Zatvor elsalvador3.jpg

Zamjenik ministra pravosuđa Salvadora Osiris Luna obećao je da će zatvorenici biti stavljeni u režim prisilnog rada.

Inače, Bukele je u Salvadoru zbog bandi proglasio vanredno stanje koje je u nekoliko navrata produženo. Sada se hapšenja mogu izvršiti bez naloga, vlasti imaju pristup privatnim komunikacijama, a pritvorenici čak više nemaju pravo ni na advokata.

Zatvor elsalvador2.jpg