Izaberi pismo: ćirilica / latinica

U istočnoj Hercegovini najviše kulturno-istorijskog nasljeđa u BiH

Muzej hercegovine.jpg

Muzej Hercegovine nastaviće sa arheološkim istraživanjima u dvorištu ove ustanove, gdje su ranije otkriveni stariji temelji i utvrđenje starog grada Trebinja iz srednjovjekovnog, a moguće i iz ranijeg perioda.

Na području istočne Hercegovine nalazi se najviše kulturno-istorijskog nasljeđa u BiH, što potvrđuje kontinuitet življenja srpskog naroda na ovim prostorima vijekovima unazad, izjavila je Srni direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić.

"U istočnoj Hercegovini najviše je kulturno-istorijskog nasljeđa u BiH - spomenika, mramora koji imaju natpise pisane ćiriličnim pismom, ukrase. Tu je i najviše i nekropola sa stećcima, utvrđenja i drugih lokaliteta i nalaza od praistorije, preko Antike do perioda turske i austrougaraske okupacije ovih prostora", navela je Grujićeva.

Ona je ukazala na veliki značaj Muzeja Hercegovine u Trebinju za očuvanje tog blaga.

"Da ne postoji ovaj muzej, većina tog kulturno-istorijskog blaga ne bi bila sačuvana i dostupna javnosti, gdje domaće stanovništvo i turisti mogu mnogo da saznaju o tim značajnim temama", rekla je Grujićeva, povodom sedam decenija Muzeja Hercegovine Trebinje.

MEĐU NAJVREDNIJIM PLOČA ŽUPANA GRDA, PRSTEN DRAGA PEROVIĆA

Kao jedan od najvrednijih eksponata Muzeja Hercegovine Trebinje ona je navela nadgrobnu ploču župana Grda iz 12. vijeka, koja svjedoči o kontinuitetu vladavine srpskih župana ovim područjem od sedmog i osmog do 12. vijeka, nakon čega ovim krajevima vlada dinastija Nemanjića, a potom i ostale srpske vlastelinske dinastije.

"Iz tog perioda imamo taj natpis u kome se kaže da za vrijeme velikog kneza Mihaila, vlada župan Grd trebinjski. Tako da se ime grada Trebinja na spomenicima u istom obliku pojavljuje još od 12. vijeka do danas, što je kuriozitet za svaki grad", istakla je Grujićeva.

U Muzeju se čuva i prsten čuvenog ljekara, rođenog Trebinjca, Draga Perovića, koji je Fakultet medicinskih nauka završio u Beču i kao najbolji student i prvi stranac dobio orden i prsten sa 12 dijamanata, koje mu je 1912. godine lično uručio car Franc Jozef Prvi, navela je Grujićeva i dodala da je važan eksponat i izuzeno rijedak nalaz - staklena čaša sačuvana u cjelosti iz 14. vijeka, pronađena ispod jednog stećka sa natpisom jedne monahinje.

U PLANU NASTAVAK ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA I ATRAKTIVNA PREZENTACIJA NASLJEĐA

ivana grujic direktor muzeja hercegovine trebinje.jpg

Kada je riječ o planovima, Grujićeva je najavila da će Muzej Hercegovine nastaviti sa arheološkim istraživanjima u dvorištu ove ustanove, gdje su ranije otkriveni stariji temelji i utvrđenje starog grada Trebinja iz srednjovjekovnog, a moguće i iz ranijeg perioda, kako bi taj prostor revitalizovali i smjestili stalnu arheološku postavku među te arhitektonske ostatke.

"Time bismo dobili atraktivnu prezentaciju tog arheološkog nasljeđa, jer bi posjetioci mogli, prolazeći kroz zidine tog starijeg utvrđenja i palate ispod zgrade muzeja, da se upoznaju sa ranijim periodima, eventualno od praistorije, antike, srednjeg vijeka, turskog i austrougarskog perioda i da steknu utisak o kontinuitetu življenja na prostoru Hercegovine", pojasnila je Grujićeva.

Ona je napomenula da su za to neophodna znatna materijalna sredstva i ulaganja države u narednom periodu.

DUČIĆ 1935. POSLAO PRVU ZBIRKU ZA BUDUĆI MUZEJ

ducicev legat rekonstrukcija 20224.jpg

Grujićeva je navela da je Muzej Hercegovine od svog osnivanja kompleksnog tipa, kao jedan od rijetkih te vrste u BiH, uz Zemaljski muzej u Sarajevu.

Podjednako su se, pojašnjava Grujićeva, razvijale sve njegove zbirke - Istorijska, Arheološka, Etnološka, Zbirka Jovana Dučića, kao i Umjetnička koja sadrži brojne legate hercegovačkih slikara, među kojima su istaknuti Branko i Milena Šotra, Mirko Kujačić i Milorad Ćorović, koji je osnovao trebinjsku Likovnu akademiju, kao i Atanasije Popović koji je završio Likovnu akademiju u Beču.

Prirodnjačka zbirka, naglasila je ona, čuva prirodne znamenitosti tog kraja sa stalnom postavkom sliva rijeke Trebišnjice, kao najduže ponornice u Evropi i sa endemskim vrstama i eksponatom čovječije ribice, kao izuzetno rijetke vrste koja i dalje živi u hercegovačkim pećinama, a čiji se život može pratiti na pojedinim mjestima na kojima su postavljene kamere.

Grujićeva je podsjetila da je Muzej Hercegovine u Trebinju osnovan 1952. godine, a da je ideja o njegovom formiranju potekla još 20-ih godina 20. vijeka, kada je hercegovački pjesnik Jovan Dučić sa viđenijim Trebinjcima pravio planove o izgradnji posebne zgrade za muzej i biblioteku, zajedno sa pozorišnom salom.

"Dučić je 1935. godine poslao i prvu zbirku za budući muzej, u kome se i danas čuva, a sastoji se od više od 100 eksponata sa područja Rimskog carstva iz perioda od prvog do četvrtog vijeka", istakla je Grujićeva.

 

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja