Hakeri.jpg

Tim izraelskih hakera koji je u posljednjih 20 godina uticao na rezultate više od 30 izbora širom svijeta, i to koristeći se hakovanjem, sabotažama, i automatizovanim dezinformacijama na društvenim mrežama, razotkriven je nakon temeljnih istraga, piše londonski "Gardijan".

Kako list navodi, timom je rukovodio bivši operativac izraelskih specijalnih snaga Tal Hanan koji je radio pod kodnim imenom 'Horhe'.

On i njegov tim, koji je koristio kodni naziv 'Tim Horhe', otkriveni su preko tajnih snimaka i dokumenata u koja je "Gardijan" imao uvid, prenosi Tanjug.

Novinarima, koji su se predstavili kao konsultanti u službi biznismena koji želi da odloži izbore u jednoj afričkoj zemlji, Hanan je rekao da su njegove usluge bile dostupne obavještajnim agencijama, političkim kampanjama i privatnim kompanijama koje su želele da tajno manipulišu javnim mnjenjem.

On je naveo da su usluge njegovog tima, koje drugi opisuju kao "crne operacije", korišćene širom Afrike, Južne i Centralne Amerike, SAD i Evrope.

Hanan zvani Horhe tvrdio je da su (bili) prisutni u Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Ukrajini, Indoneziji, Emiratima, Keniji, Mozambiku.

Novinarski tim je došao do mejlova koji dokazuju komunikaciju Hanana i šefa zloglasne Kembridž analitike koja je korišćenjem podataka sa socijalnih mreža uticala na izbore u SAD i referendum o Bregzitu.

Konzorcijum novinara koji je istraživao slučaj "Tima Horhe" uključuje novinare iz 30 medija, među kojima su francuski "Mond", njemački "Špigel" i španski "Pais".

Tokom tajno snimljenih sastanaka, koji su se odvijali u periodu od šest mjeseci, Hanan i njegov tim govorili su o tome kako mogu da prikupe obaveštajne podatke o političkim rivalima, uključujući korišćenje tehnika hakovanja za pristup Gmail i Telegram nalozima.

Na tim sastancima bila su tri novinara - Gur Megido (TheMarker), Frederik Metezo (Radio Frans) i Omer Benjakob (Haarec).

Kako se prave laži?

Dok nisu znali da su prekoputa njih novinari, Hanan i saradnici su pokazali kako hakuju naloge za mejl i Telegram jednog kenijskog političara i u njegovo ime šalju poruke. Bilo je to baš pred izbore u Keniji avgusta prošle godine.

Demonstrirali su i kako radi njihova platforma kojom za nekoliko sekundi stvaraju lažne ljude – odnosno profile na društvenim mrežama.

Te "osobe" koriste slike pravih ljudi, imaju svoj mejl, broj telefona, čak i mogućnost da plaćaju neke usluge bitkoinima. Po želji se mogu aktivirati i širiti ovakve ili onakve vijesti.

Kako Hanan tvrdi – a to se ne može provjeriti – učestvovali su u 33 kampanje za predsjedničke izbore od kojih su njihovi klijenti bili uspešni u 27 kampanja.