Rezidba carski  vinogradi2.jpg

Podrum i vinarija "Vukoje" iz Trebinja danas su obilježili Svetog Trifuna - zaštitnika vinogradara i vinara, kao i početak rezidbe u Carskim vinogradima, najznačajnijem lokalitetu za autohtonu sortu žilavku i najstarijem vinogradu u ovom dijelu Evrope.

Direktor Podruma i vinarije "Vukoje" Radovan Vukoje rekao je novinarima da današnji sunčan dan simbolizuje da će ova godina biti sušna i dobra, istakavši da to odgovara vinogradu, odnosno kvalitetu i rodu grožđa.

"Imaćemo jednu lijepu berbu koja će dati veliki kvalitet kao što je bila i prošla godina. U prošloj godini imali smo 100 dana bez padavina, deset odsto manje grožđa nego inače, ali i kvalitet koja će se još potvrditi, kao što se i ranije berbe potvrđuju na svjetskim vinskim sajmovima", rekao je Vukoje.

On je napomenuo da je na ovom vinogradu, kreirano vino iz 2018. godine - "Carsko vino Vukoje" koje je prošle godine ušlo među sto najboljih na svijeta.

"To samo govori koliko je značajan rad u vinogradu, koliko je bitno uzgojiti dobro grožđe, a onda to zaokružiti u podrumu. Naš koncept od početka je takav da smo proizvođači primarne sirovine - grožđa, a onda da proizvodimo vrhunska vina", rekao je Vukoje.

On je istakao da je rezidba vinograda jedna od ključnih aktivnosti u toku kreiranja budućeg proizvoda, navodeći da se u Carskom vinogradu primjenjuje mješovita rezidba kako bi se dobio što bolji kvalitet grožđa koje će da da što bolje vino.

Rezidba carski  vinogradi1.jpg

Vukoje je istakao da je žilavka sa lokaliteta Carski vinograd potvrdila svoj visok kvalitet.

Sveštenik Velimir Kovač osveštao je vinograd povodom Svetog mučenika Trifuna koji se smatra zaštitnikom vinogradara, te istakao da je Gospod taj koji sve blagosilja, ali i da je potreban trud svakog čovjeka.

"Neka bi Gospod blagoslovio sve vinogradare, njihove vinograde i trud, da se trude da i oni budu saradnici Božiji, jer kao što znamo, ništa ne biva bez truda, vjere i spremnosti na mučeništvo, kao što ni Sveti mučenik Trufun ne bi bio proslavljen od Boga, nećemo ni mi biti bez truda", rekao je Kovač.